#Polscy winiarze: Krzysztof Fedorowicz
Krzysztof Fedorowicz
Dawniej zajmował się sadownictwem i dziennikarstwem, jest autorem kilku książek, w tym powieści Grünberg. Teraz zajmuje się Winnicą Miłosz (powierzchnia nasadzeń liczy 2,5 ha), w której najważniejsze szczepy to pinot noir, pinot blanc, zweigelt, traminer, müller thurgau. Zbudował tam piwnicę winiarską z przetwórnią i salą do degustacji. Uczestniczy w tworzeniu winnicy w Zaborze, gdzie z powierzchni 3 ha chce uzyskiwać wina ekologiczne. W 2012 roku jego wino zostało wprowadzone do sprzedaży.
Dlaczego wino?
Winorośl w regionie zielonogórskim jest uprawiana od wieków. Zdecydowaliśmy się na vitis viniferę, ponieważ wokół naszej wsi krzewy tych odmian do dziś rosną w miejscach dawnych winnic.
Najtrudniejsze w produkcji wina w Polsce jest…
…to, że winiarstwo dopiero się odradza i nie dziedziczymy winnic (i związanej z tym wiedzy) po przodkach, jak ma to miejsce krajach o długich tradycjach winiarskich.
Pracę polskiego winiarza ułatwiłyby…
Programy pozwalające wyposażyć winnice w nowoczesny sprzęt do uprawy winorośli i produkcji wina.
Gdyby nie w Polsce, robiłbym wino w…
Chyba w ogóle nie robiłbym wina.
Moje winiarskie marzenie to…
5 ha pinot noir.
Przyszłość polskiego wina to…
Pinot nor.