Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Petr Koráb: wyczekiwana chwila

Komentarze

Fanom niskointerwencyjnego winiarstwa na Morawach nie trzeba przedstawiać tego producenta. Jednak tych, którzy go jeszcze nie znają, zachęcam do uważnej lektury niniejszego tekstu. Petr Koráb to niewątpliwie jeden z liderów wśród tamtejszych naturalistów (zwanych na Morawach „autentystami”), ale też niesamowicie pozytywny i ciepły człowiek, a przy okazji organizator rozmaitych winiarskich przedsięwzięć – jak choćby znanego festiwalu Autentikfest Moravia. Daleko mu jednak do niestandardowych, a często szalonych pomysłów na promocję, nieobcych koleżankom i kolegom w regionie. Koncentruje się na jakości win, cieszących się zainteresowaniem znacznie przekraczającym jego możliwości produkcyjne. Gospodaruje na 4 hektarach winnic (własnych i dzierżawionych) położonych w Boleradicach; wiek winorośli waha się od 40 do 84 lat, a najpopularniejsze spośród uprawianych odmian to: neuburger, grüner veltliner, welschriesling, pinot blanc, pinot noir i sankt laurent. Wszystkie wina fermentowane są na dzikich drożdżach, większość dojrzewa nad osadem, nie są klarowane ani filtrowane, producent nie dodaje do nich także siarki. Istotną część oferty stanowią wina musujące (w różnych stylistykach) i macerowane na skórkach. A skoro już o ofercie mowa, ta w Polsce, tak dla gastronomii, jak i klientów indywidualnych, jest aktualnie najszersza w historii, za co odpowiada nowy dystrybutor producenta – Natural Rascal.

Petr Koráb Cryo Aromatic 2021

Pét-naty to od zawsze znak rozpoznawczy Korába, nic więc dziwnego, że wrażenie robi już pierwsza z tegorocznych nowości. Cryo Aromatic to, zgodnie z nazwą, niezwykle aromatyczny kupaż sauvignon blanc (80 proc.) i chardonnay, z nutami agrestu, grejpfruta, melona i odrobiny gruszki. Dobre, utrzymane w ryzach musowanie i orzeźwia- jący cytrusowy finisz pozwolą bez problemu powrócić w wakacyjne klimaty (114 zł). ♥♥♥♡+

Petr Koráb Créme de Pinot Noir 2021

Kto woli bąble o innej barwie, sięgnąć może po jeden z hitów producenta. Ten musujący pinot ma nieco wyraźniejszą niż poprzednik strukturę, jest pełen nut dojrzałych truskawek, czerwonych jabłek i grejpfruta oraz rabarbaru. Wszystko ma tu swoje precyzyjne miejsce, a zawar- tość będzie cieszyć nie tylko latem, ale i w nieco chłodniejsze dni (112 zł). ♥♥♥♥

Petr Koráb Orange on Leaves 2021

Wyjątkowa etykieta w portfolio tego winiarza. Wino krótko macerowane na skórkach; w czasie fermentacji w niskiej temperaturze do kupażu grüner veltlinera i welschrieslinga dodawane są… suszone liście winorośli, pochodzące z zeszłorocznych zbiorów. W efekcie tego zabiegu obok aromatów suszonych jabłek, mandarynek i skórki pomarańczowej pojawiają się wyraźne nuty ziołowe i odrobina tanin. Złożona struktura, lekka goryczka w zakończeniu. Wino, które sprawdzi się o każdej porze roku (118 zł). ♥♥♥♥+

Petr Koráb Natur Ryšák on Leaves 2021

Suszone liście winogron pojawiły się także w winie spokojnym – połączeniu traminera, grüner veltlinera i welschrieslinga. Maceracja na skórkach trwała tu aż sześć miesięcy, a samo wino dojrzewało później w beczkach dębowych i akacjowych. To „pomarańczka”, jaką cenię najbardziej – niezwykle czysta aromatycznie, pełna dojrzałych i suszonych żółtych owoców, skórki pomarańczy, ziół i przypraw; wśród tych ostatnich prym wiodą goździki, gałka muszkatołowa i anyż. Dobry potencjał, świetne wino (123 zł). ♥♥♥♥♡

Petr Koráb Raspberries on Ice 2021

Wino dla tych, którzy szukają lżejszych czerwieni – kupaż pinot noir i sankt laurenta. Roczne dojrzewanie w używanych beczkach podbiło strukturę. Poziom alkoholu jest niski (12,5 proc.), a soczystość owocu urzekająca – są tu czereśnie, maliny, żurawina, dojrzała wiśnia i trochę przypraw. Świetny towarzysz jedzenia: od pizzy przez kaszankę – po solidny gulasz z dziczyzny. Na każdą okazję i na cały rok! (108 zł). ♥♥♥♥

Wina do kupienia w warszawskim sklepie importera i restauracjach z nim współpracujących. Dostępne także w sklepie internetowym Winozmoraw.pl.

Źródło win: przekazane do degustacji przez importera.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Przy załączonych cenach nie ma pomyłki? 😮

    Chyba, że są one sprzedawane w dwupaku? 🤔

    Na szczęście Natural Rascal nie są jedynym dystrybutorem win Petra na polskim rynku. 😉

    Od lat te wina są dostępne dzięki 👉 https://www.winozmoraw.pl ,

    obecnie 9 etykiet 👉 https://www.winozmoraw.pl/40_korab 👍👏👏👏

    • Grzegorz Capała

      Najprawdopodobniej Wino z Moraw ciągnie równoległym kanałem a nie mając sklepu w ścisłym centrum Warszawy zadawała się niższymi marżami. Ja tam z nimi zostaję, ale dobrze jest mieć świadomość że awaryjnie można wjechać i pet nacika na lato z półeczki kupić