Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Petr Korab Starosvětské 2013

Komentarze
Z obowiązkowym znaczkiem Autentystów.
Z obowiązkowym znaczkiem Autentystów.

Petr Koráb Starosvětské sur lie 2013

„Tworzenie dobrego wina to nie tylko jego produkcja. To styl życia w połączeniu z naturą, pokorą i szacunkiem dla pracy naszych przodków. Gdy natura otwiera ramiona, prawdziwą sztuką jest jej wykorzystanie.” Takie motto znajduje się na stronie internetowej Petra Korába, kolejnego z naturalistów na Morawach zwanych „autentystami” (o innych pisał już Wojtek Bońkowski), którego wino zagościło w ofercie importera Winozmoraw.pl. Producent stawia nie tylko na naturę, ale i ochronę starych winorośli, których wiele wykarczowano w zamian za dopłaty. Jak podkreśla „stanowiąc nie tylko ważny element krajobrazu na ziemiach morawskich, ale i możliwość tworzenia win z dawnych, oryginalnych, morawskich szczepów”. I faktycznie – na 4 ha upraw (zarówno własnych jak i dzierżawionych) wiek winorośli wynosi od 29 do 75 lat.

Winnica Petra Koraba. © autentiste.eu
Winnica Petra Korába. © Autentiste.eu

Starosvětské 2013 to czysty ryzlink rýnský (czyli riesling). Spontaniczna fermentacja we francuskiej beczce, po 12 miesiącach dojrzewania na osadzie zabutelkowane bez filtracji. W efekcie otrzymujemy wino o wyraźnych słonych aromatach, nutach jabłek i ziół, ze świetną mineralnością. Dobra równowaga, świetna kwasowość, wino znakomicie odświeża. Ale to nie znaczy, że musimy czekać aż do wakacji. Starosvětské sprawdzi się już dziś także z rybami i serami, a kosztuje 50 zł.

Źródło wina: nadesłane do degustacji przez importera.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Marcin Czerwiński

    Szanowny Redaktor dekantował to wino? W ryńskim jest sporo osadu na dnie, podobnie we frankovce i neuburskim. Pytam bo jestem przed „lekturą”.

  • Marcin Czerwiński

    Jak dla mnie za mało rieslinga w rieslingu. Ale jeszcze raz dam mu szansę.