Lucas Carton 2009
Lucas Carton Côtes du Rhône 2009
To wino z jednej z najstarszych restauracji w Paryżu: Lucas Carton otwartej w 1890 r., zamkniętej w 2005 (dziś mieści się tam mniej formalny lokal prowadzony przez szefa kuchni Alaina Senderensa).
To proste wino czerwone było przez lata robione specjalnie dla tej restauracji w słynnym Château Malijay (Côtes du Rhône – znajdziemy w nim więc szczepy Syrah i Grenache) pod okiem Henriego Chavernaka. W restauracji już go nie dostaniemy, bo restauracji nie ma, ostatnie butelki krążą po świecie… Tę znalazłam w Polsce, w sklepie La Petite France prowadzonym przez znanego mi od lat, przemiłego Francuza (istnieje w Warszawie i w Krakowie).
Za 50 zł dostajemy świetnie zrobione wino z ciekawą historią. Ja mam zamiar kupić kilka butelek, które otworzę znajomym zaproszonym do mnie na kolację (do bœuf bourguignon będzie wyśmienite). Zintegrowana beczka, najpierw poczułam jeżyny w czekoladzie, po chwili miałam wrażenie, jakbym miała w ustach również kawałek szypułki; wysoka, bardzo przyjemna kwasowość, dość dużo słodyczy (w 2009 było gorąco, jak w Chile!). Nie pożałujecie. To nie jest moje wino dnia, to moje wino tygodnia. (Kupisz w la La Petite France, 50 zł).
Źródło wina: zakup własny.