Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

La Costaiola 9

Komentarze
Świetne włoskie bąbelki.

La Costaiola Oltrepò Pavese Novè Metodo Classico

Weszliśmy już w winiarski okres jesienny. Vinho Verde odstawione na dziewięć miesięcy. Z piwnic przyniesione zostały Cahors i Brunello. Ale są wina całoroczne, na pewno należy do nich dobre wino musujące. Dziś proponuję bardzo porządne bąbelki z włoski apelacji Oltrepò Pavese od recenzowanego już wcześniej importera Pavese & Pavese. Mało kto wie, że te wina musujące mają dłuższą tradycję niż znana Franciacorta. A wiele z nich jest bardzo udanych. Na przykład „9” od producenta La Costaiola, smaczne, soczyste, energiczne Chardonnay i Pinot Nero starzone na osadzie tylko 9 miesięcy. Dzięki dobrej równowadze cukru i kwasu smakuje doskonale solo, ale też do jedzenia. Cena też atrakcyjna jak na wino produkowane metodą szampańską – ok. 56 zł.

Musujące… czerwone!

Zainteresowanym polecam jeszcze jedno wino musujące, ale czerwone: Bruno Verdi Bonarda Vivace Possessione di Vergombera 2012. Coś w stylu Lambrusco, ale trochę poważniejsze i bardziej krwiste. Musowania nie ma za dużo, tylko trochę szczypie w język, dużo smaków wiśniowych i porzeczkowych, w końcówce czekolada. Spróbujcie do domowej lasagne albo do befsztyka. Nie dla wszystkich, ale mnie się bardzo podoba (49 zł).

Importerem jest Pavese & Pavese, wina można kupić m.in. warszawskich lokalach The Lounge, Delizia i Strefa Wina.

Źródło win: udostępnione do degustacji przez importera.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.