La Cave de Valençay Les Terroirs 2018
Dolina Loary kojarzy się bywalcom marketów głównie z muscadetami, ale w Auchan regularnie goszczą wina z różnych loarskich apelacji. Poniżej recenzje trzech bieli, które znalazły się w letnim panelu Fermentu.
Château Guerande Marguais Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie 2018 – Bardzo „morski” zapach wody po skorupiakach. W smaku wino jest jednak dość krągłe, dojrzałe i maślane jak na muscadet – może pora na nowy rocznik? W swojej cenie smaczne, przyjemnie kamienne i wytrawne, ale brakuje świeżości (24,99 zł). ♥♥♥
La Cave de Valençay Les Terroirs 2018 – Jak na valençay – wino zwykle szczuplejsze i kwaśniejsze od sancerre – sporo melonowej wręcz dojrzałości, średnie jak na sauvignon blanc ciało, dopiero w posmaku – całkiem długim – odzywa się bardziej wytrawna, surowa pokrzywa i wapień. Dobre, zwłaszcza w tej cenie (36,99 zł). ♥♥♥
Château de Fesles Anjou Vieilles Vignes 2017 – Sporo drewna, nut ziołowych, owoc raczej wątły, rozwodniony, na podniebieniu zupełnie już zdominowany przez dąb. Niezłe wino, ale stylistycznie ekstremalne, przeciwstawiające naporowi beczki tylko wątłe nuty szarej renety i cytryny (46,99 zł). ♥♥♥
Źródło win: nadesłane do degustacji przez importera.