#Konkurs: Oliwa z Andaluzji
Jak powstaje oliwa z oliwek? Czy odmiana oliwek ma znaczenie? Czy można ją dobierać do potraw tak jak wina? Jakie są jej rodzaje i czym kierować się przy wyborze? Na te pytania w najbliższy poniedziałek odpowiedzą Fernando Ortega i Anna Machera, którzy wspólnie produkują i promują hiszpańską oliwę z oliwek extra vergine.
Mamy dla Was podwójne zaproszenie na warsztaty i degustację andaluzyjskiej oliwy z nowego rocznika połączoną z degustacją hiszpańskich i polskich potraw przygotowanych na jej bazie. Warsztaty odbędą się w poniedziałek 31 marca o godz. 18 w Warszawie. Zaproszenie wygra dwunasta osoba, która przez formularz kontaktowy prawidłowo odpowie na poniższe pytanie. Rozstrzygnięcie konkursu w środę o godz. 12. Ze zwycięzcą skontaktujemy się mailowo.
Apelację kontrolowanego pochodzenia dla oliw hiszpańskich oznacza się jako:
a) DOP, b) DO, c) DOC