Javi Revert Simeta 2016
Javi Revert Simeta Valencia 2016
Pod nazwą Simeta kryje się arcysmaczny rarytas z Walencji zrobiony z niemal zapomnianego szczepu arcos. Jego autorem jest Javier Revert, winiarz młodego pokolenia, współpracujący z Pablem Calayatudem z Celler de Roure (wina tego producenta recenzował Wojciech Bońkowski). Od kilku lat rozwija też swój własny, butikowy projekt, koncentrując się na 40-letniej winnicy obsadzonej jeszcze przez swojego pradziadka na wysokości 650 m n.p.m.
Aromat Simety zaskakuje w kontekście pochodzenia. Zamiast super dojrzałego owocu leśnego, do którego przyzwyczaiły nas monastrelle z Walencji, dostajemy bukiet godny pinot noir, z wyraźną nutą różaną, potpourri, czerwonych owoców i przypominającym o śródziemnomorskim pochodzeniu akcencie ziołowym. W ustach jest bardziej charakterystyczne dla regionu – przesuwamy się w kierunku ciemnych, dojrzałych owoców, zachowując jednak kwasowość czarnej porzeczki. Nie brak tu też soczystości i taniny (arcos dojrzewa dłużej niż monastrell i podobnie jak on dysponuje grubą skórką). Grona fermentuje się w tinajas, tradycyjnych amforach, i szklanych gąsiorach, bez odszypułkowywania, czyli nowa fala pełną gębą. Ciekawostka ampelograficzna, ale przede wszystkim bardzo charakterne wino o dużej ekspresji. O Javierze Reverecie na pewno jeszcze usłyszymy (99 zł). ♥♥♥♥
Wino do kupienia w sklepie internetowym El Catador oraz stacjonarnych sklepach importera w Warszawie – na ul. Zwycięzców 19 i na ul. Rozbrat 34.
Źródło wina: udostępnione do degustacji przez importera.