Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Ferment – numer 15

Komentarze

Do sprzedaży i naszych Prenumeratorów trafił właśnie 15. numer Fermentu. Jego głównym tematem są skandale w świecie wina.

Znajdziecie w nim m.in. teksty o słynnych fałszerstwach i roli win w prasie plotkarskiej, a także wywiad z detektywem tropiącym podróbki. Jak zwykle czekają też na Was reportaże, tym razem z Grecji i Szampanii. Do tego solidna dawka wiedzy o Izraelu i Brunello di Montalcino, wybór nowości, felietony Waszych ulubionych autorów, dużo smakowitych tekstów o jedzeniu i świętach. Do tego kompendium wiedzy o wódce. Zapraszamy do lektury!

Na liście miejsc, gdzie możecie kupić nasze pismo, pojawiły się nowe – sprawdźcie koniecznie!

Spis treści:

NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Tomasza Prange-Barczyńskiego

O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina 

Kontrowersje – Za i przeciw: Tomasz Prange-Barczyński i Maciej Nowicki o Brunello do Montalcino

ELEMENTARZE
Izrael
Brunello di Montalcino

Kontrowersje – Za i przeciw: Tomasz Prange-Barczyński i Maciej Nowicki o Brunello do Montalcino
Kontrowersje – Za i przeciw: Tomasz Prange-Barczyński i Kuba Janicki o szampanach wielkich marek

TEMAT NUMERU – Wino i skandale

Na tropie nowoczesnych fałszerzy – Sławomir Sochaj rozmawia z Philipem Moulin – fine wine quality & authentication managerem w londyńskiej firmie importerskiej Berry Bros. & Rudd
Zum Wohl, Glykol – Tomasz Prange-Barczyński o aferze glikolowej z 1985 roku i jej konsekwencjach
Nabici w butelkę i szczęśliwi – Sławomir Sochaj o drugiej stronie fałszerstw, czyli złożonej psychologii oszukanych
Fałszerstwa małe i duże – Z enologiem Piotrem Stopczyńskim rozmawia Maciej Nowicki
Plotki o winie – Inka Wrońska o roli wina w bulwarówkach i portalach plotkarskich

REPORTAŻE
Maciej Świetlik Grecja. Amfora w połowie pełna
Marek Bieńczyk Krug. Rozszerzanie epifanii
Tomasz Prange-Barczyński Sustainability w Kalifornii

POLSKIE DROGI
Maciej Nowicki Czas zmian – konsekwencje pandemii w polskim winiarstwie

PODRÓŻE
Weekend w Berlinie – o tym, gdzie zjeść i napić się w stolicy Niemiec pisze Lechosław Olszewski
Tydzień w Dolomitach. Sommelier na stoku – winiarski przewodnik Tomasza Prange-Barczyńskiego po Dolomitach

RAPORT
Wojciech Bońkowski Rocznik 2019 w Austrii – najlepszy w historii?

NAUKA
Sławek Chrzczonowicz Smak światła – o świetle, cichym zabójcy wina
Kuba Janicki Albowiem prysły zmysły – o powonieniu w dobie pandemii

IKONY WINA
Z Clovisem Taittingerem, dyrektorem zarządzającym Champagne Taittinger przedstawicielem czwartego pokolenia rodziny, rozmawia Ewa Rybak

WINA-LEGENDY
Norbert Dudziński o Weingut Keller Abts Erde Riesling 2014

PRZY STOLE
Tadeusz Pióro Szkiełko i oko
Natalia Osiatynska Fakty i mity: o herbacie
Inka Wrońska Zgodnie z literą: o ostrej stronie kuchni
Kuba Janicki Bohater do pary: małe skandale świata wina
W tym sezonie polecamy

TRENDY
Na językach – Sławomir Sochaj o łączeniu win z hot dogiem
Przy winie – Z Guy Savoy, jedną z największych gwiazd współczesnej kuchni francuskiej, rozmawia Ludwik Lewin

INNE FERMENTACJE
Łukasz Klesyk Wóda życia
Łukasz Klesyk Studnia ambrozji pełna – historia związku alkoholi ze świętami

PERSPEKTYWY
Wojciech Bońkowski – Co dalej, Polsko?
Ludwik Lewin – Szud-zikiełiks albo vacqueyras a sprawa polska
Ewa Rybak – Mów do mnie jeszcze
Sławomir Sochaj – W końcu dwudzieste!
Marek Bieńczyk – Stephen King włazi na Macharnudo Alto

CUKIER RESZTKOWY
Dział satyryczny pod redakcją Macieja Nowickiego

ZAKUPY
Wybór najlepszych win na rynku. Recenzujemy m.in. dostępne na polskim rynku białe wina z Austrii i brunello di Montalcino z rocznika 2015. Do tego – jak zwykle – nowości i wybory naszych redaktorów.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.