Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Dobledeperez: monastrell, naturalnie

Komentarze

„Zero makijażu” – tak mówi o swoich winach enolożka Jenny Pérez Pérez. Mikrobodega Dobledeperez w Jumilla DOP to przystanek obowiązkowy dla fanów win naturalnych. I nie chodzi wyłącznie o najpopularniejszą w tym regionie odmianę monastrell.

Mikrobodega

Dobledeperez w Albatanie jest najmniejszą z 38 winiarni w obrębie najstarszej hiszpańskiej apelacji, Jumilla DOP. Winnicą i winiarną zarządza rodzeństwo Pérez Pérez. Maribel zajmuje się sprawami biznesowymi, José winnicami, a Jennifer jest enolożką i winemakerką. Nazwa winiarni nawiązuje do ich nazwiska, bowiem znaczy mniej więcej tyle, co podwójny Pérez.

© Dobledeperez

Rodzinne winnice

Wina w Dobledeperez robione są z własnych winogron. Parcela Hoya de Santa Ana znajduje się w gminie Tobarrana. To północno-zachodni, najwyżej (około 900 m n.p.m.) położony obszar DOP Jumilla. Tamtejsze marglowe gleby są bogate w wapń, kamieniste, o wysokiej przepuszczalności i dobrze napowietrzone. Dzięki temu znakomicie zatrzymują wodę, co z kolei pozwala uniknąć nawadniania nawet podczas wyjątkowej suszy. 80 proc. nasadzeń stanowią tu stare, ponad pięćdziesięcioletnie, nieszczepione krzewy monastrella. Reszta to garnacha tintorera oraz szczepy międzynarodowe, wśród nich syrah, merlot, petit verdot i sauvignon blanc. Druga winnica znajduje się piętnaście kilometrów na zachód, w Albatanie, na nieco mniejszej wysokości (ok. 650 m n.p.m.). Na tutejszych piaszczysto-gliniastych glebach ubogich w materię organiczną monastrell też rośnie, jednak nie jest odmianą wiodącą. Lepiej czują się garnacha tintorera, verdejo (w wyższych partiach) oraz moscatel i chardonnay (nieco niżej).

© Inka Wrońska

Pasja do ziemi

Motto bodegi brzmi: „Pasión por la Tierra y la Autenticidad” (pasja do ziemi i autentyczność). Obowiązuje ono zarówno w obu winnicach, jak i w winiarni. Suchy i wietrzny klimat na pograniczu Murcii i Kastylii La Manchy ułatwia uprawę ekologiczną. – Nasza gleba jest żywa – mówi Jenny. – Nie używamy herbicydów ani pestycydów, dbamy o bioróżnorodność. Wina powstają w sposób niskointerwencyjny, ponieważ zależy nam, by jak najlepiej wyrażały charakter odmiany. Ręcznie selekcjonujemy owoce, a fermentacja (wyłącznie na dzikich drożdżach) jest spontaniczna i przebiega w niskiej temperaturze. Nie siarkujemy wina. Prościej mówiąc: zero makijażu.

Winiarnia i wine bar

Dobledeperez robi wina odmianowe. Białe to verdejo i moscatel de grano menudo (oba fermentowane na skórkach). Czerwone powstają z monastrella, petit verdot i odmiany garnacha tintorera. Dojrzewają w 300-litrowych baryłkach z francuskiego dębu i w glinianych amforach, a potem są ręcznie butelkowane i etykietowane.

© Inka Wrońska

Produkcja odbywa się na zaledwie kilkunastu metrach kwadratowych. Do mikroskopijnej przetwórni można zajrzeć, nie umawiając się wcześniej, ponieważ znajduje się ona na zapleczu rodzinnego wine baru. Oba miejsca dzieli tylko ścianka ze skrzynek z gotowymi do sprzedaży butelkami.

Wina Dobledeperez

Win od Dobledeperez nie ma w Polsce, ale z pewnością warte są specjalnej podróży. Zwłaszcza że Albatana leży stosunkowo blisko ulubionych przez Polaków miejsc wakacyjnych. Od Alicante dzieli ją nieco ponad 100 km, a od Walencji jakieś 170.

© Dobledeperez

Dobledeperez Verdejo En Contacto 2022

Bladobursztynowe verdejo z winogron ze starych krzewów. Fermentuje spontanicznie na rdzennych drożdżach. Potem spędza dwa miesiące na skórkach w stalowym zbiorniku w niskiej temperaturze. Pachnie cytrusami, migdałami i białymi kwiatami. Jest niezwykle świeże i delikatne, a z drugiej strony pełne, strukturalne, powiedziałabym nawet: poważne. Verdejo z innego wymiaru (12,90 euro).

© Dobledeperez

Dobledeperez Moscatel La Jarana 2022

Ten moscatel spontanicznie fermentuje na dzikich drożdżach, potem spędza 6 miesięcy na osadzie. Rezultatem jest wino o słomkowym kolorze, wyraźnie wyczuwalnych, czystych nutach melona, mango i białej brzoskwini. Ma długi wytrawny finisz. Stworzone jest do ryb i owoców morza, także do kurczaka (13,50 euro).

© Dobledeperez

Dobledeperez Monastrell Camaleónica Pié Franco 2021

Stuprocentowy monastrell ze starych nieszczepionych krzewów. 1/4 owoców wraz z szypułkami poddawanych jest maceracji węglowej. Reszta jest delikatnie zgniatana i fermentuje w stalowych zbiornikach w kontrolowanej temperaturze. Następnie część wina dojrzewa w glinianych amforach, a część w baryłkach z francuskiego dębu. Rezultatem tej skomplikowanej procedury jest wino o głębokim rubinowym kolorze i czystych intensywnych aromatach. Mamy tu nuty ciemnych owoców, dymu, tytoniu i czarnego pieprzu. Wino idealne do steków i w ogóle do czerwonego mięsa z grilla. Sprawdzi się do dziczyzny, a w razie potrzeby także do czekolady (16,50 euro).

© Dobledeperez

Dobledeperez Petit Verdot Inaudita 2021

Przepiękny kolor: ciemna czerwień, niemal czerń. W nosie ciemne owoce jagodowe, przede wszystkim jeżyny, do tego wyraźne nuty pikantnych przypraw. Na podniebieniu wino jest długie, gładkie jak aksamit.  Fermentuje spontanicznie w kontrolowanej temperaturze: połowa w amforach, połowa w stalowym zbiorniku. Następnie dojrzewa przez rok w używanych baryłkach z francuskiego dębu. Nie jest filtrowane ani klarowane. Do pieczonej jagnięciny albo do grillowanych żeberek. Pyszne! (19,90 euro)

© Dobledeperez

Dobledeperez Garnacha Tintorera Ingobernable 2021

Fermentuje w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej niskiej temperaturze. Potem przez rok dojrzewa w używanych baryłkach z francuskiego dębu. Nie jest filtrowane ani klarowane. W nosie dojrzałe maliny i wiśnie, ale są też nuty piernikowych przypraw, a nawet nieco kakao. Finisz długi, gładki, okrągły. To wino o ciepłym charakterze, dlatego będzie świetnie pasowało do kuchni marokańskiej i hinduskiej, w których chętnie wykorzystywane są korzenne przyprawy (20,90 euro).

Dobledeperez Microbodega en Albatana

pl. Ayuntamiento, 7, 02653 Albatana, Albacete

Wyjazd do Jumilla DOP został zorganizowany przez ICEX España Exportación e Inversiones, reprezentowany w Polsce przez Ambasadę Królestwa Hiszpanii.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.