Celli Albana I Croppi 2016
Celli Romagna Albana Secco I Croppi 2016
Moją miłość do Albany – białej odmiany winorośli uprawianej we włoskiej Romanii – wyrażałem na naszych łamach wielokrotnie. Utyskiwałem też na jej słabą reprezentację w Polsce, co jednak z czasem się zmieniło: niedawno debiutowała w Polsce Albana z firmy Tre Monti, dziś kolejny debiut.
Łódzki importer – Moja Italia – zdecydowała się sięgnąć po wina uznanego producenta – Celli. Uprawia on 30 hektarów w jednej z najbardziej prestiżowych gmin – Bertinoro (o szczegółach tych „podapelacji” napiszę już niedługo w tekście poświęconym tegorocznej degustacji Vini ad Arte), a nawet w czołowych tutejszych crus, do których należą Tenuta Maestrina, Campi di Bracciano czy Casticciano Dorgagnano. To właśnie z tej ostatniej pochodzi wytrawna Albana I Croppi.
Wspomnijmy jeszcze o roczniku 2016. Współwłaściciel Mauro Sirri opowiadał mi, że w swoim 33-letnim stażu pamięta może trzy tak wysokiej jakości, z czego ostatni w 1990 roku. I pijąc to wino, nie sposób mu zaprzeczyć. Czystość i jakość owocu są wprost niesamowite – pełno tu białych kwiatów i żółtych owoców z brzoskwinią na czele, pojawia się wyraźna mineralność, świeża kwasowość, wręcz szczypta taniny. 14% alkoholu jest jeszcze wyczuwalne, ale to standard dla świeżo zabutelkowanej Albany – za pół roku nie będzie po nim śladu. Za te emocje – bardzo dobra cena 53 zł. ♥♥♥♡
Moja Italia sięgnęła także po słodką wersję Albany – Le Querce 2015, powstającą z tej samej winnicy Casticciano Dorgagnano. Wino ma 80 g cukru resztkowego, 10% alkoholu i świetny balans pomiędzy nutami owoców tropikalnych, moreli i miodu a świeżą kwasowością (55 zł). ♥♥♥♡
Wina najprościej zakupić lub skonsumować w niedawno opisywanym, łódzkim wine barze Dwa Przez Cztery lub kontaktując się z importerem.
Źródło win: udostępnione do degustacji przez producenta.