Casale del Giglio – wino na błotach (osuszonych)
Duża, ambitna winiarnia stworzona przez kupca Dino Santarellego w 1967 roku w okolicach starożytnego Satricum na Agro Pontino, na dawnych malarycznych mokradłach, tzw. Błotach Pontyjskich, zmeliorowanych i przekształconych w tereny rolnicze w czasach Mussoliniego. Obok typowych dla tej części Lacjum odmian, takich jak bellone czy cesanese, w Casale del Giglio uprawia się – częściowo eksperymentalnie, częściowo komercyjnie – aż 57 odmian winorośli, od petit manseng po tempranillo. Dziś to jeden z najwyżej cenionych i najciekawszych producentów w okolicach Rzymu.
Casale del Giglio Lazio Petit Manseng 2020
Oryginalne, hedonistyczne wino z odmiany niekojarzonej z Lacjum, raczej z przed- górzem Pirenejów. W interpretacji Casale nasycone soczystym egzotycznym owocem, o dobrej, równoważącej to tropikalne bogactwo kwasowości. W finale intrygujący akcent sosnowej żywicy (85 zł). ♥♥♥♡
Casale del Giglio Lazio Cesanese 2019
Pyszne, prostolinijne cesanese – znak firmowy tej części Lacjum. Szczere wino o średniej budowie i koncentracji, przesycone nutami owoców i liści, z akcentami ziół, dojrzałej śliwki, lekko korzenne. Klasyczne glu-glu (65 zł). ♥♥♥♡
Casale del Giglio Lazio Bellone 2020
Świetna interpretacja lokalnego szczepu z Gór Albańskich pod Rzymem. Wino o wyrazistym mineralnym charakterze, jednocześnie nasycone owocem i bardzo poważne, zwłaszcza zważywszy na jego młody wiek. Jest w nim nuta leśna, subtelny słony akcent, dużo materii i mnóstwo świeżości. Doskonały wstęp do przygody z bellone, w dodatku za bardzo rozsądne pieniądze (55 zł). ♥♥♥♡+
Casale del Giglio Lazio Bellone Radix 2016
Bellone z pojedynczej, nadmorskiej, prefilokserycznej winnicy (stąd nazwa radix, po łacinie – korzeń), macerowane przez dwa tygodnie w otwartych tonneaux, a potem dojrzewające kolejne dwa lata na osadzie. W pełni dojrzałe, gęste, bardzo skoncentrowane, ale też świetnie zrównoważone wino pełne aromatów żółtych owoców, kwiatów i śródziemnomorskich ziół. Zmysłowe! (299 zł). ♥♥♥♡+
Casale del Giglio Lazio Petit Verdot 2019
Taniczne, skoncentrowane petit verdot z równin nad Morzem Tyrreńskim, zachowujące wszakże oddech i nieprzesadzone, jak to się zdarza wielu winom z tej odmiany. Na podniebieniu wyrazisty akcent papryki, dużo pieprzu i nut korzennych. Zgrabne, harmonijne, do dłuższego starzenia (85 zł). ♥♥♥♡+
Casale del Giglio Lazio Mater Matuta 2016
Dojrzewający dwa lata w beczce kupaż syrah z 15-proc. domieszką petit verdot. Wino bardzo esencjonalne, pełne słodkich aromatów, nieco powidłowe, ciężkie. Na podniebieniu trochę więcej przestrzeni i oddechu. Bardzo taniczne, skoncentrowane, ale soczyste przy tym i dobrze dojrzałe. W swoim stylu świetnie zrobione (299 zł). ♥♥♥♥
Wina importuje do Polski Le Barbatelle.
Źródło win: udostępnione do degustacji przez importera.