Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Nuragus Perlas 2012

Komentarze
Do langusty lub do śledzia.

Cantina Dolianova Nuragus di Cagliari Perlas 2012

Sardynia… Brzmi tajemniczo i egzotycznie. Zapierające dech krajobrazy, szmaragdowe morze, jachty, langusty… A może owczy ser z gór w interiorze, tajemnicze pozostałości dawnych cywilizacji. No i wino – krwisty Cannonau i rześkie Vermentino. Wina z Sardynii są w Polsce raczej nieobecne, pojawią się to tu, to tam, ale jeszcze nie wyrobiły sobie marki. Tak właściwie jest na całym świecie – są winami trochę osobnymi, które też nieszczególnie się promują.

Trochę więc w cieniu innych wydarzeń odbył się debiut w katalogu Marka Kondrata aż dwóch producentów z Sardynii: Cantina di Santadi i Cantina Dolianova. Wzbogaciliśmy się tym samym aż o 8 etykiet. W tym tajemniczy Nuragus, unikatowy szczep winorośli występujący tylko na Sardynii, o którym sądzi się, że zasadzili go Fenicjanie jakieś 3 tys. lat temu. Nuragus to często bezsmakowy, odpowiedni na gorące lato cienkusz. W winie Perlas udało się jednak zamieścić trochę więcej smaku: zielone jabłko, trochę cytryny, no i wyraźne nuty słone. Jakoś się to kojarzy ze szmaragdowym morzem i z langustą, do której takie żywe, pikantne, trochę cieliste wino będzie dobrze smakowało. (Jeśli nie macie pod ręką langusty, może być śledź).

Aha, no i mało kosztuje: ledwie 28 zł. Do kupienia w sklepach sieci Kondrat Wina Wybrane oraz sklepie internetowym.

Źródło wina: próbowane na degustacji publicznej organizowanej przez Winicjatywę.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Marcin Aleksander

    Spróbowałem na degustacji i kupiłem. Przede wszystkim dlatego, że to właśnie (nieznana mi) Sardynia i unikatowy szczep występujący tylko tam.