Barton & Guestier Vouvray 2010
Barton & Guestier Vouvray 2010
Bardzo mało się w Polsce pije loarskich win białych z Chenin Blanc. Vouvray, Saumur, Anjou, Savennières znane są tylko garstce fanatyków. Prawdą jest, że to często dość drogie i trudne w odbiorze wina. Szkoda, że ich prostszych wersji próżno szukać w supermarketach. Tym większa chwała Realowi, że za 34 zł zaproponował bardzo strawne, przystępne, smaczne wino, ukazujące jednak całe możliwości szczepu Chenin Blanc – szczególnie do jedzenia, czyli jego żywiołu.
Wino ma ładny aromat dojrzałych jabłek i cytrusów, lecz bardziej intensywne od nosa są usta, pełne owocu, soczyste i radosne. Chenin Blanc często się robi na półwytrawno i tak jest w tym przypadku. Technicznie jest to może nawet wino półsłodkie, ale cytrynowa kwasowość jest tak wysoka, że w zasadzie wino smakuje wytrawnie. W każdym razie zbyt wytrawne do truskawek, z którymi je próbowałem. Było natomiast idealne do sałaty z owczym serem i żeberek na słodko. Smacznego! (33,99 zł, kupisz w supermarketach Real)
Źródło wina: zakup własny autora.