Aldi Roter Berg Weissburgunder 2019
Niemiecki pinot blanc, czyli weissburgunder, kojarzony zazwyczaj z mało wyrazistymi winami, coraz częściej pokazuje charakter, plastyczność i precyzję. W ciągu ostatnich 20 lat powierzchnia jego upraw wzrosła u naszych zachodnich sąsiadów o blisko 200% – porównywalny sukces odniósł jedynie grauburgunder/pinot gris i – na mniejszą skalę – chardonnay. Połączenie kwasowości (wyższej niż w pinot gris) i solidnej materii sprawia, że warto przypomnieć sobie o nim zwłaszcza w lecie i zwłaszcza w kontekście połączeń kulinarnych.
Ostatnio całkiem solidny reprezentant tego szczepu pojawił się w Aldim. Reh Kendermann Pfalz Roter Berg Weissburgunder 2019, jak przystało na pinot blanc, pachnie mało intensywnie – jabłkiem, gruszką i dyskretną nutką brzoskwini. W ustach jest za to charakterny, z niezłą strukturą, pieprznym pazurem, słodkawym owocem, wyrazistą kwasowością i mineralnym niuansem. Żywy, orzeźwiający i z niezłym potencjałem gastronomicznym – wypróbujcie na przykład do sałatki z kurczakim (17,99 zł). ♥♥♡
Nie polecam za to Kalterersee/Lago di Caldaro Auslese Klassisch 2019, które także zawitało do sieci. Wino jest nijakie, z wątłym owocem spod znaku malin i truskawek, do których w aromacie dołącza nuta twarogu. Lekkie, z solidną kwasowością i proste. W ostateczności nada się do solidnego schłodzenia i popijania w letni wieczór. Albo do kiełbaski z grilla. Zdecydowanie za drogie (24 zł). ♥♡
Źródło win: zakup własny autora.