Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Adam Tomczak Mistrzem Polski Sommelierów 2021

Komentarze

Dwudziestą edycję Mistrzostw Polski Sommelierów wygrał Adam Tomczak z Mielżyński Wine Spirits Specialities w Poznaniu. Adam pokonał w finale Arkadiusza Kurowskiego pracującego jako head sommelier w warszawskiej restauracji Flaming&Co, oraz Marcina Krzystolika z poznańskiej Winiarni pod Czarnym Kotem. Tomczak zdobył też tytuł Mistrza Sommelierów Publiczności. W XX edycji mistrzostw startowało 26 osób.

Marcin Krzystolik, Adam Tomczak i Arkadiusz Kurowski. © Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.

Konkurs certyfikowany przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Sommelierów (ASI) miał trzy etapy. Podczas eliminacji zawodnicy pisali test z wiedzy o winie, dobierali wino do jedzenia i w degustacji w ciemno identyfikowali wino i alkohole. Mieli też zadanie dotyczące sprzedaży wina. W półfinałach, do których zakwalifikowało się 10 sommelierów, zadaniem była degustacja opisowa szampana, połączenie go z wybraną spośród 3 przygotowanych przekąsek oraz test sprzedażowy. 

Finał z udziałem publiczności składał się z części praktycznej, sensorycznej i teoretycznej. Każdy z trzech finalistów w bardzo wymagającym czasie 15 minut musiał obsłużyć na scenie 4 stoliki, przy których siedzieli sędziowie. Zadaniem było zaserwowanie szampana i białego wina, dekantacja i serwis wina czerwonego przy użyciu specjalnego otwieracza, przygotowanie koktajlu „grasshopper” oraz serwis win wzmacnianych wraz z propozycją odpowiednich deserów. 

Adam Tomczak. © Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.

W części sensorycznej zawodnicy mierzyli się z identyfikacją rieslinga z Australii i hiszpańskiego verdejo, przy czym każde podane było w dwóch różnych kieliszkach. Żadnemu z finalistów nie udało się poprawnie nazwać wina ani zgadnąć, że mieli do czynienia z dwoma, a nie z czterema winami, co świadczy o tym, jak duże znaczenie w odbiorze wina ma szkło, w jakim jest serwowane. Zaskakująco trudne do opisu okazały się też wina czerwone i żaden z finalistów nie odgadł  nazwy wina, które degustował i opisywał.

Tegoroczne zawody przyniosły wiele niespodzianek. W każdej części zawodów pojawiły się nowe konkurencje, zaskoczeniem był też skład finalistów. Wszyscy uczestnicy finału byli w nim debiutantami, choć w zawodach startowali już wcześniej. „Poziom wiedzy teoretycznej wielu zawodników był bardzo wysoki. Wszystkim, zwłaszcza finalistom, należą się ogromne brawa za umiejętność szybkiego analitycznego myślenia oraz zdolność adaptacji i opanowania emocji”, podkreślił Tomasz Kolecki, który przewodniczył jury. 

© Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.

Imprezami towarzyszącymi finałowi były seminaria zorganizowane przez partnerów Mistrzostw: Foods and Wines from Spain, Wina z Tejo i Niemiecki Instytut Wina. Pozostali partnerzy wydarzenia to Cisowianka Perlage, Mondial Assistance i Regent Warsaw Hotel.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.