6 rzeczy o Crozes-Hermitage
1. Crozes-Hermitage (wym. kroz ermitaż) to apelacja z północnej części doliny Rodanu. Obejmuje 1.450 hektarów winorośli.
2. Klimat w północnej części CH jest chłodny i dość wilgotny, na południowym wschodzie jest bardziej sucho i wietrznie (wieje tu słynny mistral, o którym śpiewał Jacques Brel)
3. Ziemia: granity, łupki, otoczaki, piasek.
4. Czerwone CH powstają ze szczepu syrah (kiedyś zwane również marsanne noire, czyli czarna marsanne). Jest bardzo owocowe (wspólnym mianownikiem są owoce leśne, ale też lukrecja), bywa masywne, zawiesiste, dobrze przyjmuje beczkę, z wiekiem staje się korzenne. Zdecydowanie jest to wino do jedzenia: radzi sobie z francuskimi wędlinami, z dziczyzną i kaczką. Jedliśmy też do niego pieczoną kaszankę i pasowało wybornie – spróbujcie!
5. Białe CH robione są z marsanne i roussanne. Szczepy te dają wina lekkie, bardzo kwiatowe, miodowe, czasem z nutami orzechowymi, o niskiej kwasowości, wina na ciepły dzień, aperitif w ogrodzie.
6. Crozes-Hermitage to także kraina brzoskwiń i moreli! Tubylcy chętnie nimi częstują zmęczonych turystów na szlaku winnym.
Do Crozes-Hermitage podróżowałam na zaproszenie i koszt agencji Claire de Lune.