5 rzeczy o Jumilla
1. Co to jest Jumilla? – jedna z najstarszych hiszpańskich apelacji (1966 r). Produkowane są tu wina białe, różowe i czerwone, ale sławę Jumilli przynoszą czerwone, produkowane z odmiany monastrell (tak się ona nazywa w Hiszpanii; na świecie jest znana pod francuską nazwą mourvèdre). Winiarskie tradycje sięgają czasów rzymskich, jednak – jak to ma miejsce w wielu przypadkach w Hiszpanii – rozwój regionu przypadł na czas epidemii filoksery w XIX wieku, która najpierw spustoszyła winnice we Francji. W tym czasie Jumilla przeżyła wielką winiarską rewolucję, znacznie powiększyła się powierzchnia winnic oraz ilość moszczu i wina produkowanego na eksport do Francji. Jumilla to obecnie ponad 30 tys. ha winnic.
2. Gdzie leży Jumilla? – w południowo-wschodniej Hiszpanii. Zajmuje północną część prowincji Murcja oraz południową część prowincji Albacete. To strefa przejściowa między wybrzeżem Morza Śródziemnego i rozległą mesetą – kamienistym płaskowyżem zajmującym środkową cześć Hiszpanii; stąd mieszane wpływy klimatu kontynentalnego i śródziemnomorskiego. Jumillę charakteryzują niewielkie opady (głównie wiosną i jesienią), chłodne zimy, gorące i suche lato.
3. Jakie smakują wina z Jumilli? – Białe nie należą do najbardziej charakternych. Opierają się głównie na szczepach macabeo i airén, są lekko owocowe w aromacie, średniej budowy, smaczne, ale często mdłe i anonimowe. Eksperymentuje się z innymi odmianami, np. chardonnay i viognier. Ciekawsze bywają tutejsze wina różowe: bardzo aromatyczne i soczyście owocowe, zwykle z bardzo południowym, gorącym charakterem. Zdecydowanie jednak w DO Jumilla są wina czerwone – szczep monastrell ma się tu świetnie, czego efektem są wina o bardzo nasyconej, intensywnej barwie, upajającym bukiecie (dojrzałe czarne owoce, owoce suszone, dżem, czekolada), potężne, soczyste, mięsiste i wsparte na solidnym tanicznym rusztowaniu.
4. Z czego się robi wino w DO Jumilla? – Ponad 80% nasadzeń stanowi monastrell – flagowa odmiana w tej apelacji. Inne dopuszczone szczepy czerwone to garnacha, cencibel (miejscowa nazwa tempranillo), garnacha tintorera oraz merlot, cabernet sauvignon, petit verdot i syrah. Wśród białych popularne są airén, macabeo, malvasía, chardonnay i sauvignon blanc, a na dalszych miejscach także pedro ximénez oraz verdejo. Jumilla trochę ponad 50% swojej produkcji pozostawia na rynku krajowym – tutejsze mocarne czerwienie cieszą się sporą popularnością wśród Hiszpanów.
5. Polecane wina DO Jumilla:
Juan Gil Jumilla Moscatel seco 2014 – szarmancki muszkat ze wschodniej Hiszpanii, ładnie aromatyczny, winogronowo-kwiatowy. Bardzo satysfakcjonujące wino w dobrej cenie 39,99 zł – dowód, że wyśmiewana często biała Jumilla może być dobrą propozycją. ♥♥♥♡
Finca Luzón Jumilla La Solana 2011 – megabogaty owoc, delikatny pocałunek garbnika, nut beczkowych mimo pobytu w dębinie brak; po prostu idealne wino za 29,99 zł. ♥♥♥♡
Cortijo Trifillas CT Jumilla En Clave de Do 2013 – obok Monastrell zawiera 50% Syrah, przyjemny, świeżo śliwkowy owoc z lekką nutą pieprzową od Syrah. Dobre wino do popijania, chociaż można odłożyć je na rok (39 zł). ♥♥♡