Peter Lehmann Semillon 2010
Peter Lehmann Barossa Semillon Blanc 2010
Trudno w touwierzyć, ale to pierwsze 100-procentowe Sémillon polecane na Winicjatywie. Ten szczep co prawda występuje na szeroką skalę w Bordeaux (a także w Bergerac, Monbazillac i paru innych miejscach), ale w zasadzie zawsze jako partner dla Sauvignon Blanc. Mało kto w Polsce wie, że przybraną ojczyzną Sémillon okazała się Australia, szczególnie okręg Hunter Valley nieopodal Sydney, gdzie przez lata wykształcono bardzo ciekawy styl miejscowych win – wysokokwasowych, bardzo długowiecznych, o charakterystycznym bukiecie pszczelego wosku i owczej wełny.
No i tę wełnę i wosk odnalazłem w 4-letnim Sémillon z Australii od importera Wineonline – co prawda nie z Hunter, tylko z gorętszej Barossy. Jest też typowa dla tego szczepu cytrynowa kwasowość i wigor – w wieku czterech lat to wino w ogóle nie jest zmęczone, smakuje jak młody rocznik. Na antypodach ciężkich australijskich Chardonnay, w stylu bardzo europejskim – tyle, że takiego Sémillon w Europie znajdziecie. Za tę ciekawostkę i po prostu bardzo smaczne wino zapłacicie w sieci sklepów Winestory oraz w internecie 59 zł.
Źródło wina: zakup własny autora.