#Ludzie: Łukasz Szumski
Łukasz Szumski
Pracę z winem rozpoczął 11 lat temu w Wielkiej Brytanii, gdzie w Londynie ukończył kurs WSET z tytułem sommeliera w stopniu zaawansowanym. Doświadczenie zdobywał od takich sommelierów jak Isa Bal MS (Mistrz Europy – Sofia 2008), z którym pracował 6 lat oraz Christian Jacobsen (Dwukrotny Mistrz Krajów Skandynawskich), z którym pracuje obecnie. Przez 3 lata uczył się zamiłowania oraz wiedzy kulinarnej w 3-gwiazdkowej restauracji The Fat Duck od samego Hestona Blumenthala, jednego z najbardziej cenionych szefów kuchni świata. O ekskluzywnej kuchni polskiej uczył się od Wojciecha Modesta Amaro, z którym pracował w restauracji Amber Room od samego początku jej istnienia równocześnie będąc głównym sommelierem Klubu Polskiej Rady Biznesu. Obecnie pracuje w londyńskiej restauracji MASH, która może poszczycić się najdłuższą w Wielkiej Brytanii listą win amerykańskich. W przyszłości chce zdobyć tytuł Mistrza Polski Sommelierów. Marzy o własnej winnicy w Polsce.
Dlaczego wino?
Ponieważ ze względu na historię jego produkcji, rozwój, różnorodność uważam je za najszlachetniejszy produkt na świecie, a możliwości poszerzania wiedzy na jego temat za nieograniczone.
Mój ulubiony region winiarski to…
Piemont we Włoszech.
Gdy myślę o reinkarnacji, to jestem szczepem…
Riesling bo jest szlachetny, ceniony, zdolny wyprodukować wino w każdym stylu.
Na co dzień piję wino…
Z przedziału cenowego 50 – 70 zł.
Wino, które zmieniło moje życie…
Libańskie Château Musar 1996. Po jego degustacji zdecydowałem, że praca z winem to jest to co chcę robić w życiu.
Najwięcej wydałem na butelkę…
1800 zł na wspaniały supertoskan w dobrym, starszym roczniku.
Wino i jedzenie – warto łączyć?
Oczywiście, nawet trzeba. Łączenie wina z potrawami jest największą przygodą i wyzwaniem. To konieczne aby jedzenie stało się ogromną przyjemnością, a nie tylko obowiązkiem.
Najtrudniejsze w winie jest…
Nazewnictwo we wszystkich językach świata.
Butelka, o której marzę…
Stag’s Leap Wine Cellars Cabernet Sauvignon 1973 Warrena Winiarskiego, zwycięzca słynnej degustacji paryskiej w 1976 roku, wino które pokonało najlepsze wina z Bordeaux i wyniosło na wyżyny winiarstwo amerykańskie.
Ludzie piszący o winie nadużywają słowa…
Smaczne. Zbyt dużo osób w Polsce ocenia wino pod względem „smakuje lub nie smakuje”, a nie pod względem jego jakości.
Przyszłość wina to…
Kieliszek wina do każdego posiłku oraz wyparcie z naszego życia alkoholi mocnych, takich jak wódka.