Włoska Robota#3: Degustacja win włoskich z regionu Sycylia
Z okazji pierwszego dnia wiosny zabieramy Was w podróż na największą z wysp Morza Śródziemnego: słoneczną Sycylię!
Choć jest częścią Włoch, jej rozległe krajobrazy przypominają małe państwo. Od ciepłych wód Morza Tyrreńskiego po ośnieżone szczyty Etny, Sycylia ma większość klimatów występujących w pozostałych częściach kraju, co przekłada się na różnorodność produkowanych tam win. Z ponad 65 rodzimymi odmianami winorośli, Sycylia tworzy smaki, które można znaleźć tylko na tej wyspie.
WŁOSKA ROBOTA:
Przez kilkanaście najbliższych miesięcy na każdej z degustacji będziemy skupiać się na jednym z regionów włoskich (a jest ich aż 20!)… Będzie o jedzeniu, zwiedzaniu, ale przede wszystkim o winie! Możecie być pewni, że informacje będą z pierwszej ręki, bowiem nasza prowadząca nie jedno (wino) we Włoszech wypiła 😉
PROWADZĄCA:
Karolina Wiszniewska, specjalistka kultury i kuchni włoskiej, a przede
wszystkim włoskich win. Od dwóch lat prowadzi bloga oraz kanał na
Instagramie ITALIA E CUCINA, gdzie pokazuje Włochy, kuchnię regionalną
i bogactwo enologiczne tego kraju. W tym czasie uzyskała tytuł “Italian
Wine Specialist” w prestiżowej szkole Wine Scholar Guild. W tej samej
szkole ukończyła również zaawansowany kurs winepairingu pod okiem
najlepszych sommelierów na świecie. Opowiada o winach w kontekście
regionalnej kuchni i kultury.
WinLista, czyli co degustujemy:
🇮🇹 Kore Grillo
🇮🇹 Kore Zibibbo
🇮🇹 Donnafugata La Bella Sedara Nero d'Avola
🇮🇹 Donnafugata Bell'Assai
🇮🇹 Donnafugata Dea Vulcano Etna Rosso
CENA: 100PLN
KUP BILET ONLINE: https://app.evenea.pl/event/wloskarobotasycylia/
LUB ZAREZERWUJ BEZPOŚREDNIO: 535 995 170 lub mailowy ferment@lubicz40.pl
Partnerzy wydarzenia:
Istituto Italiano di Cultura di Cracovia Włoski Instytut Kultury w Krakowie
Italia e Cucuina
Lebarbatelle
Dzień dobry, czy można poprawić linki do obrazków ?