Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Szkoła Wina Winicjatywy – wino i jedzenie

Jak łączyć wino i jedzenie? Śledzić XIX-wieczne tabelki, gdzie do rolady wieprzowej polecano czerwone Bergerac? Czy iść na żywioł, jak radzą współcześni metakrytycy? Czy zasady są po to, żeby je łamać, czy ich w ogóle nie ma? Dlaczego nie warto podawać pleśniowych serów z czerwonym Bordeaux i jak to się dzieje, że do kwaśnej potrawy pasuje kwaśne wino, a nie kontrastowe – słodkie? O tym wszystkim opowie Izabela Kamińska. 

Degustacja 8 win z podstawowymi smakami – kwaśnym, słodkim, gorzkim, słonym – i 4 prostymi potrawami.

„W Polsce nie wiecie nic o łączeniu wina z potrawami”.

Zobacz inne kursy wiedzy o winie na poziomie podstawowym:

wtorek 16.02 – ABC wina
czwartek 18.02 – Włochy poziom 1
wtorek 23.02 – szczepy winorośli poziom 1
wtorek 1.03 – Francja poziom 1
czwartek 3.03 – Portugalia poziom 1
wtorek 8.03 – Hiszpania poziom 1
czwartek 10.03 – Węgry poziom 1
wtorek 15.03 – wino i jedzenie poziom 1 (warsztaty)

Zapisy na powyższą degustację – poniżej poprzez kliknięcie „zapisz się na wydarzenie”.

Wszystkie bilety wyprzedane – brak wolnych miejsc