Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Kurs Wiedzy o Winie Poziom 2

Celem szkolenia jest rozwijanie pasji winiarskiej, oraz pogłębianie wiedzy dotyczącej znajomości szczepów oraz regionów winiarskich tak by po jego ukończeniu uczestnicy mogli swobodnie poruszać się wśród win z całego świata. Kurs jest przeznaczony zarówno dla tych, którzy posiadają podstawy wiedzy o winie i chcą poszerzać swoją wiedzę jak i tych którzy zaczynają swoją przygodę z winem. Kurs jest kontynuacją Podstawowego Kursu Wiedzy o Winie.

Harmonogram Szkolenia :

1.Produkcja wina
Czynniki wpływające na produkcję wina
Szczepy
Klimat i pogoda
Gleba
Winogrodnictwo i Winifikacja
2. Chardonnay i Pinot Noir
Charakterystyka szczepów
Miejsca uprawy
Degustacja i omawianie charakterystyki szczepów
3. Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc
Charakterystyka szczepów
Miejsca uprawy
Degustacja i omawianie charakterystyki szczepów
4. Syrah, Grenache, Riesling
Charakterystyka szczepów
Miejsca uprawy
Degustacja i omawianie charakterystyki szczepów
5.Regiony Winiarskie w Pozostałych krajach Europy
Włochy
Hiszpania
Portugalia
Niemcy
Austria
Węgry
6. Regiony Winiarskie w Nowym Świecie
Australia
Nowa Zelandia
Chile
RPA
Argentyna
7. Wina wzmacniane oraz wina musujące
Szampan
Cava i Sekt
Pozostałe wina musujące
Porto i Sherry
Czas trwania kursu: 8 godzin

Ilość degustowanych win: 14

Cena: 600 zł

Kwota obejmuje przygotowanie materiałów, przeprowadzenie szkolenia, obsługę degustacji oraz zakup wina i dodatków kulinarnych. Każdy z uczestników otrzymuje na własność materiały szkoleniowe.

Zapisy: monika@szkolasommelierow.com

Kurs poprowadzi Monika Bielka-Vescovi