Kurs wiedzy o winach hiszpańskich
Zdobądź kompendium wiedzy o hiszpańskich winach w Mojo Picón! Już 7 maja zorganizujemy pierwszą z dwóch identycznych sesji wiedzy podstawowej o najpopularniejszych hiszpańskich winach połączoną z degustacją tych win i degustacją tapas. Warsztaty poprowadzi Kamil Skwarski z W Kieliszku Na Talerzu, sommelier z certyfikatem WSET oraz blogerka Dorota Kostrzewa z Gastro Fiesta. Nie zabraknie też quizów, pojedynków między winami a nawet gier planszowych i towarzyskich.
Pierwsza sesja to kilka różnych win od białych bąbelkowych poprzez róż aż do klasycznej bieli i czerwieni. Oto wina i tapas, które będziemy kosztować podczas kursu wiedzy podstawowej:
– Cava Giro Ribot Brut Reserva + krewetki al ajillo z grzybami
– Albarino Inmortal + ośmiornica po galicyjsku
– Boada Rueda Verdejo + ceviche z halibuta
– Azabache Crianza Vendimia Seleccionada + tost z serem manchego i oliwą extra virgen
– Emilio Moro Finca Resalso – kaszanka z Burgos z kozim serem
– Bodegas San Valero Particular Garnacha + kanaryjska potrawka z cieciorki
– Bodega Sierra Norte Pasion de Monastrell + chorizo w winie podawane z warzywami
– Unio Licorella Classic – mięso z byczego ogona w sosie demi-glace
W późniejszym terminie zorganizujemy w Mojo Picón jedną identyczną sesję oraz 3 kolejne warsztaty wiedzy zasadniczej o winach hiszpańskich.
Dzień dobry, czy można poprawić linki do obrazków ?