Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Kurs wiedzy o winach hiszpańskich

Zdobądź kompendium wiedzy o hiszpańskich winach w Mojo Picón! Już 7 maja zorganizujemy pierwszą z dwóch identycznych sesji wiedzy podstawowej o najpopularniejszych hiszpańskich winach połączoną z degustacją tych win i degustacją tapas. Warsztaty poprowadzi Kamil Skwarski z W Kieliszku Na Talerzu, sommelier z certyfikatem WSET oraz blogerka Dorota Kostrzewa z Gastro Fiesta. Nie zabraknie też quizów, pojedynków między winami a nawet gier planszowych i towarzyskich.

Pierwsza sesja to kilka różnych win od białych bąbelkowych poprzez róż aż do klasycznej bieli i czerwieni. Oto wina i tapas, które będziemy kosztować podczas kursu wiedzy podstawowej:

– Cava Giro Ribot Brut Reserva + krewetki al ajillo z grzybami
– Albarino Inmortal + ośmiornica po galicyjsku
– Boada Rueda Verdejo + ceviche z halibuta
– Azabache Crianza Vendimia Seleccionada + tost z serem manchego i oliwą extra virgen
– Emilio Moro Finca Resalso – kaszanka z Burgos z kozim serem
– Bodegas San Valero Particular Garnacha + kanaryjska potrawka z cieciorki
– Bodega Sierra Norte Pasion de Monastrell + chorizo w winie podawane z warzywami
– Unio Licorella Classic – mięso z byczego ogona w sosie demi-glace

W późniejszym terminie zorganizujemy w Mojo Picón jedną identyczną sesję oraz 3 kolejne warsztaty wiedzy zasadniczej o winach hiszpańskich.