Jak smakuje jesień – tajemnicza degustacja
Nie wiesz gdzie, ale wiesz co i z kim! Kolacja do osób, które lubią dreszczyk emocji. Krakowski Makaroniarz i Monika Bielka-Vescovi ze Szkoła Sommelierów zabiorą Was w podróż smaków jesieni pobudzając Waszą wyobraźnię poprzez kulinarne emocje. Jesienne jabłka zamknięte w słynnej tart tatin rozpływające się w ustach w wraz ze słodką Palavą to tylko jedno ze wspaniałych połączeń które przygotowaliśmy dla Was tego wieczoru.
Czym jest TAJEMNINCZA DEGUSTACJA?
Tajemnicza Degustacja to koncept polegający na połączeniu sześciu idealnie dobranych win ze świetną, pełną fantazji kuchnią, oraz – co istotne – zaproszeniem gości do stołu nie w restauracjach, lecz w tajemniczych, niespodziewanych, ale zawsze pięknych miejscach w Krakowie.
Chcesz wiedzieć o nas więcej? Odwiedź naszego bloga.
Najpiękniejsze miejsca w Krakowie
Menu:
Bruschetta con patè di fegato d’oca – fuzja francusko –włoska. Przepis niby francuski, ale gęsie wątróbki pod pieczeniem podkręcamy arancello, pomarańczowym likierem oraz masłem aromatyzowanym jałowcem i rozmarynem. Całość podamy na grzance i sałatą z musztardowym vinegretem!
Heidi Schröck, Grauburgunder, Burgenland, 2015
Quiche provençale – w jednym miejscu wszystko, co najlepsze z prowansalskiego ogrodu. Bakłażany, papryka i delikatna czerwona cebula, a wszystko zamknięte w kruchym cieście!
Frankovka Rose, Vinařství Mutěnice, Morawy, 2015
Raviolo di zucca – przebój z lombardzkiej Mantui, gdzie już w od prawie pięciuset lat dynie udają się idealnie. Kiedyś wilgotne gleby były też doskonałym środowiskiem dla komarów, ale dziś Mantua słynie już tylko z pięknego starego miasta, melonów i dyń… oraz raviolo z dodatkiem pikantnej musztardy!
Baloun, Sauvignon, pozdni sber, Morawy, 2015
Caponata – każda sycylijska rodzina ma swój sposób na caponatę, a sama caponata to po prostu Sycylia na talerzu. Pomidory, bakłażany, czosnek i jeszcze do tego oliwki, koniecznie z pestkami i obowiązkowo kapary. Kwintesencja włoskiego południa!
Znovin Znojmo, veber z hroznu, Zweigeltrebe, Morawy, 2015
Hachis parmentier – z Francuzami jak z dziećmi. Nie chcieli dać się przekonać do ziemniaków. Aż pojawił się Antoine-Augustin Parmentier, a ziemniaki stały się szlagierem pod wieżą Eiffla. Co zrobił Antonii? – opowiemy ze szczegółami podczas Tajemniczej Degustacji!
Frankovka, Vinařství Mutěnice, Morawy, 2015
Tarte tatin – deser legenda. Najlepszy użytek jak można zrobić z jabłek. Niby szarlotka, ale jednak nie go końca! Krótko mówiąc: Przed Państwem tarte tatin!
Znovin Znojmo, Palava, vebr z hroznu, Morawy, 2015
Koszt -120 zł od osoby
Zapisy – kobietyiwino@gmail.com
Lokalizacja – dokładne miejsce degustacji podajemy smsem na 3 godziny przed rozpoczęciem degustacji.
Październikowa tajemnicza degustacja to jedno z wydarzeń II Małopolskiej Jesieni Enologicznej 2016 pod patronatem Urzędu Miasta Krakowa
Partnerem projektu jest:
Kinga Pienińska
Galicjavitis
Dzień dobry, czy można poprawić linki do obrazków ?