Villa Calicantus La Superiora 2017
Villa Calicantus Bardolino Classico Superiore La Superiora 2017
Daniele Dealini, właściciel 6-hektarowej Villi Calicantus, porzucił intratną karierę bankowca w Paryżu, by wskrzesić leżące odłogiem rodzinne winnice w Bardolino. Uprawy prowadzi biodynamicznie, wina fermentuje na rdzennych drożdżach, stosuje minimum interwencji. Jego bardolino są krystalicznie czyste, niezwykle wonne, strukturą zbliżone do burgundów (powiedzmy z Chambolle-Musigny), których Daniele jest wielkim miłośnikiem.
La Superiora będąca mieszanką corviny, rondinelli, molinary i sangiovese pochodzi z wysoko położonych winnic i jest winem, które wbrew stereotypowemu wyobrażeniu o bardolino, można na parę ładnych lat odłożyć do piwnicy. Już dziś swoim kwiatowo-czereśniowym zapachem daje mnóstwo frajdy. Usta wypełnia gładką, muślinową materią, która spowija okazałą, kamienną strukturę. Pełne słodkiego wiśniowego owocu wino z delikatnie korzennym finiszem. Ucieleśnienie finezji (99 zł). ♥♥♥♥
Wina sprowadza do Polski Organico Italiano.
Źródło wina: degustowane na Warsaw Wine Experience.