Verdicchio di Matelica
O verdicchio z Marchii pisaliśmy już na Winicjatywie wielokrotnie (m.in. tu i tu). Odmianę tę kojarzy się przede wszystkim z apelacją Verdicchio dei Castelli di Jesi, ale warto zwrócić też uwagę na jej mniejszą i mniej znaną kuzynkę – Verdicchio di Matelica.
Najpierw jednak kilka słów o pochodzeniu odmiany. Chociaż verdicchio jest kojarzone głównie z Marchią, ostatnio badacze (Luca Pollini) twierdzą, że tak naprawdę pochodzi z Veneto, a w środkowych Włoszech pojawiło się dopiero w XV wieku. Najstarsze historyczne wzmianki, w których pada nazwa szczepu, pochodzą z szesnastowiecznych manuskryptów lekarza Constanzo Feliciego z Piobicco (,,O sałatach i innych roślinach używanych przez człowieka”) oraz zapisków Niccolò Attuciego, notariusza z miasteczka Matelica właśnie. Osobna apelacja dla verdicchio z okolic Mateliki powstała w 1967 roku.
W przeciwieństwie do Verdicchio dei Castelli di Jesi, które znajduje w odległości około 30 kilometrów od Adriatyku, Verdicchio di Matelica położone jest bardziej w głębi lądu, na zboczach stanowiących już część Apeninów. Klimat Mateliki jest bardziej kontynentalny i chłodniejszy. Winnice położone są tu na wysokości około 400 metrów n. p. m., a gleby są bogate wapń i bardziej zbite niż w pobliżu morza. Lato jest tu ciepłe a zimy chłodne, duża jest także dobowa amplituda temperatur. Przez to zbiory późniejsze są zbiory – w październiku a czasem dopiero listopadzie. Wszystko to przekłada się na odmienny charakter win.
Tamtejsze verdicchio posiada charakterystyczną dla tej odmiany kwasowość, mineralność i migdałowy posmak, ale jest bardziej złożone i zniuansowane niż jego odpowiednik z Jesi. Przeważają w nim też raczej aromaty kwiatowe niż owocowe. Świetnie pasuje do owoców morza, ryb, ale również do białych mięs a nawet do wieprzowiny. Najlepiej pić je rok po zbiorach, ale ma potencjał do starzenia. W regionie Matelica jest sporo spółdzielni pośród których warto zwrócić uwagę na Pro.Vi.Ma (wspominał już o niej Marek Bieńczyk) i jej bardzo dobre Materga Verdicchio Riserva, a także na Cantina Balisario i ich flagowca, Cambrudgiano Verdicchio Riserva. Innym ciekawym producentem jest niewielka winnica Azienda Agricola Maraviglia i jej świetne naturalne Verdicchio Archè.
Najlepszym miejsce, do spróbowania tych interesujących, posiadających wyraźny charakter i niebanalnych verdichio jest samo miasteczko Matelica. Szczególnie polecam enotekę Foyer Verdicchio di Matelica znajdująca się w zabytkowym, zaprojektowanym przez Giussepe Piermariniego, architekta znanego z projektu fasady mediolańskiej La Scali, teatrze.
Do Marchii podróżowałam na zaproszenie Instituto Marchigiano Di Tutela Vini.