Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Pionowa Rioja

Komentarze

Z inicjatywy importera Roberta Mielżyńskiego w sklepie All Around Wine odbyła się pionowa degustacja Riojy Valserrano. O winach opowiedział właściciel Pablo de Simón. Valserrano (nazwa winiarni: Viñedos y Bodegas de la Marquesa) to średniej wielkości firma, posiadająca ok. 65 ha winnic w okręgu Rioja Alavesa. Powstaje tu 450 tys. butelek pełnej gamy win z La Rioja, od crianzy aż po prestiżową etykietę Finca Monteviejo, a także Rioja biała oraz trzy wina jednoodmianowe – Garnacha, Mazuelo i Graciano.

[Przeczytaj też inne teksty o tej degustacji Valserrano]

Pablo de Simón Bodegas Valserrano
O winach opowiedział właściciel winiarni Pablo de Simón.

Rioja Blanco Fermentado en Barrica 2010

100% szczepu Viura zapewnia przyzwoitą kwasowość, lecz wino smakuje przede wszystkim beczką, orzechami, naftą, olejem słonecznikowym, spodoba się miłośnikom tego typu win. Zyskuje po chwili w kieliszku. 49 zł.

Rioja Crianza 2008

Nut beczkowych brak, wino oparte na owocu, atrakcyjne, smaczne, choć bez większej głębi. W ustach dość taniczne, więc nada się do mięsnych potraw. Solidny poziom. 47 zł.

Valserrano Rioja Graciano 2005
Oryginalne, przepyszne wino.

Rioja Graciano 2005

Bardzo ciekawe wino z odmiany, zwykle używanej w La Rioja jako przyprawy. Świeższe i lżejsze niż wina oparte na Tempranillo, jest nawet trochę mineralności. Upływ czasu też tu pomógł – wino jest harmonijne, nieagresywne. Szkoda, że tak drogie (139 zł).

Rioja Finca Monteviejo 2006

Supercuvée producenta nie wzbudziła mojego entuzjazmu z uwagi na wysoki alkohol i przejrzały, konfiturowy, arcybeczkowy styl. Na pewno jest to wino dużej klasy – jest mniej zupiaste i budyniowe niż wiele innych prestiżowych Rioj, styl nowoczesny użyty jest tu z umiarem, ale w tej chwili rocznik 2006 jest zupełnie nie do picia i musi się odleżeć. Niepokój wzbudza fakt, że praktycznie nie zmieniło się przez ostatnie 3 lata. Dla wielbicieli win XXXL – pozostałym Czytelnikom polecam poniższą Reservę. 158 zł.

Valserrano Rioja Finca Monteviejo 2006
Wino w rozmiarze XXXL.

Rioja Reserva 2006

Wino jeszcze bardzo młode, ekstraktywne, ale bardzo przekonujące pełnią, równowagą i dobrą jakością owocu. Obok słodkich nut porzeczkowych i śliwkowych pojawia się mięsisty smak umami. No i te garbniki – nieagresywne, świetnie ułożone, o znakomitym „ziarnie”. Wino najbardziej przekonujące z młodych roczników. Rocznik aktualnie do kupienia u Mielżyńskiego (78 zł) – zdecydowanie polecam.

Rioja Reserva 2005

Mniej zwarte i mocarne od rocznika 2006, bardziej otwarte, przystępne, owocowe. Smaczne i godne polecenia na najbliższe 10 lat. Dobra równowaga.

Rioja Reserva 2004

Początkowo uderza tylko ponadprzeciętną koncentracją i strukturą (14,5% alk.). Beczka jest dobrze użyta i zupełnie nie dominuje nad winem, lecz na razie brak tu życia, a kwasowość jest trochę agresywna. Trzeba jeszcze czekać. Wspaniałe chwile przeżyłem z tym winem w czasie obiadu, lecz nalewano je wówczas z podwójnego magnum (3 litry), czyli butelki niedostępnej swą ceną i gabarytem zwykłym śmiertelnikom.

Valserrano Rioja Reserva 2002
Rocznik słaby, wino świetne.

Rioja Reserva 2002

Rocznik uważany za najsłabszy z prezentowanych wypadł ostatecznie bardzo dobrze. Wino jest już ewoluowane, pojawiają się nuty zwierzęce, wręcz utlenione, a całość należy do bardziej tradycyjnego stylu Riojy niż nowsze roczniki (nuty beczki amerykańskiej). Jednakże ogólna równowaga jest dobra, a wino jest bardzo pijalne i smaczne. Ponadto garbniki są finezyjne i dobrej klasy. Miła niespodzianka.

Rioja Reserva 2001

Nie przekonałem się do tego wina, bardzo masywnego, wciąż pełnego nut beczkowych, natomiast mniej pijalnego i świeżego niż 2002 lub 2005. Ponadto dość szybko utleniało się w kieliszku. Uczciwie zaznaczam, że innym degustatorom bardzo smakowało, a rocznik uważa się za znakomity. Na pewno może jeszcze leżakować.

Rioja Reserva 1998

To też nie jest bardzo wysoko notowany rocznik, ale wino jest dobre. Jako jedyne z tej degustacji jest w pełni dojrzałe, bez dalszego potencjału starzenia. Owoc już się powoli utlenia, pojawiają się nuty oleiste, ale całość trzyma w ryzach dobra, pietruszkowa kwasowość. Wino w typie masywnym, mięsistym, bez elegancji owocu, jaką pokazuje dziś np. 2005 i 2006. Nie ma tu dodatkowego wymiaru, lecz jak na Reservę ze średniej półki wino ładnie się zestarzało i daje satysfakcję.

Jamón iberico
Do Riojy Reserva polecamy mięsa z rusztu, ale i taką hiszpańską szynkę.

Jadłem i piłem na zaproszenie importera.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Grzegorz

    Ech… zazdroszczę degustacji ..Ostatnio Rioja staje sie moim ulubionym regionem…Ale pytanie mam z natury ‚technicznych’… Czy istnieje coś takiego jak ‚podwójne Magnum’ ?
    Czy nie jest to przypadkiem Jeroboam ?
    Pytam zupełnie serio-nie spotkałem sie z takim określeniem nigdy wczesniej …  Bo czyż nie używa się nazwy Matuzalem zamiast mówić ‚poczwórne Magnum’…

    • Anonim

      Grzegorz

      Tak to prawda że podwójne magnum zwie się niekiedy też jeroboam,
      chociaż jeroboam (lub wymiennie „imperial”) oznacza niekiedy butelkę
      4,5-litrową. Dlatego termin podwójne magnum jest bardziej jednoznaczny.
      Pozdrowienia!