Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Valdespino – ekspresja albarizy

Komentarze

Znana jest powszechnie słabość producentów whisky do Jerez, a konkretnie do tamtejszych beczek. Trudno było sobie jednak wyobrazić, że połowa udziałów jednego z największych producentów sherry zostanie kupiona przez Szkotów z myślą o beczkach właśnie. To właśnie wydarzyło się w ubiegłym roku za sprawą grupy Edrington, która stała się udziałowcem Grupo Estévez, właściciela m.in. marki Valdespino. Kluczową częścią Edringtona jest Macallan, który zagwarantował sobie tym samym wyłączność na dostawę beczek po produkcji Ynocente, Tío Diego i innych win producenta.

Dawna bodega Valdespino na Macharnudo Ato, dziś odbudowywana. © Sławomir Sochaj

Trudno wyobrazić sobie lepsze źródło zaopatrzenia. Beczki w filozofii Grupo Estévez odgrywają rolę szczególną. Duża część win fermentują w dębie, co należy dzisiaj w Jerez do rzadkości. Producent słynie też z wielostopniowych soler złożonych z nawet dziesięciu criaderas, a więc kolejnych beczkowych przystanków procesu dojrzewania sherry. Flagowce, takie jak Fino Ynocente i Amontillado Tío Diego, spędzają w beczce odpowiednio 10 i 18 lat.

Macharnudo Alto w styczniu. © Sławomir Sochaj

Cały proces prześledzić można w imponujących rozmiarem piwnicach Grupo Estévez na obrzeżach Jerez, w których zgromadzono ponad 25 tysięcy beczek. Znacznie więcej o najbardziej znanych winach grupy mówi jednak wizyta w Macharnudo Alto, historycznym cru, w którym znajdowała się pierwotnie bodega Valdespino, obecnie restaurowana. Wzgórze Macharnudo Alto liczy sobie zaledwie 135 m n.p.m., ale to wystarcza, by być najwyższym punktem apelacji. Gleba albariza, najlepiej widoczna na wzniesieniach, właśnie tu szczególnie sugestywnie ujawnia swój jasny kolor. Ta w Macharnudo Alto jest szczególnie uboga, ma za to dużą zawartość węglanu wapnia i rodzi grona o dużej koncentracji i mineralnym charakterze.

W czasie degustacji win Grupo Estévez siedlisko najmocniej przemówiło właśnie w winach pochodzących z tego cru, ale na uwagę zasługują także sherry słodkie i bardzo stare (VOS).

Valdespino Viña Macharnudo Alto Barrel Fermented Palomino 2021

Gorący temat w Jerez, czyli niewzmacniane palomino z albarizy, w tym wypadku fermentujące i dojrzewające w beczce po sherry. Wyraźnie beczkowe, z bogatą materią, wyczuwalną taniną i aromatem cytrusów, migdałów i drożdży. Słone, z wzorcową, kredową mineralnością i bardzo dobrą relacją jakości do ceny (El Catador, 65 zł). ♥♥♥♡+

La Guita Manzanilla

Klasyk z Sanlúcar de Barrameda pachnący jabłkiem, migdałami, rumiankiem i grzybami. Mnóstwo orzeźwienia, solidna struktura i napięty, pionowy charakter. Bardzo apetyczne, ze sporym potencjałem gastronomicznym (M&P, 76 zł).  ♥♥♥

Valdespino Sherry Fino Ynocente

Fino wyraźnie beczkowe, a jednocześnie ze sporą dawką „floru” i mineralności. Aromat jest czysty, jabłkowo-drożdżowy. Dąb ujawnia się w ustach pod postacią taniny i akcentu karmelowego. Złożone, może nieco zbyt ospałe w środkowej fazie, ale zakończone efektownym, słonawym finiszem (El Catador, 89 zł).  ♥♥♥

Valdespino Sherry Amontillado Tío Diego

Ekspresyjne amontillado zdominowane przez nuty migdałów, orzechów, suszonego jabłka, rodzynek i karmelu. Dębowa tanina po 18 latach mocno daje o sobie znać, ale i tu czuć wyraźnie drożdżowy charakter i typową dla Macharnudo mineralność (El Catador, 99 zł).  ♥♥♥♡+

Marqués del Real Tesoro Sherry Amontillado del Principe

Amotnillado w zupełnie innym stylu, z mniejszą dawką nut drożdżowych, za to bardziej ekstraktywne i zdominowane przez aromat suszonych owoców, co może zaskakiwać ze względu na młodszy wiek (M&P, 149,90 zł). ♥♥♥♡

Marqués del Real Tesoro Sherry Oloroso Almirante

Bardzo apetyczne oloroso pachnące rodzynkami, miodem, karmelem i suszoną pomarańczą. Strukturalne, rozłożyste, słonawe, zakończone tanicznym uderzeniem i lekką goryczką (M&P, 152 zł).  ♥♥♥

Valdespino Sherry Don Gonzalo Oloroso 20 Años VOS

Reprezentant drugiego cru w talii Valdespino – cieplejszego Carrascal. To oloroso spędziło w solerze łącznie 25 lat. Jest dymne, waniliowo-orzechowe w aromacie, z nutką lotnej kwasowości i kredowym akcentem. Wyraziste, zdecydowanie wytrawne, choć niepozbawione słodkiego niuansu. Osobne (El Catador, 189 zł).  ♥♥♥♥♡+

Valdespino Sherry Isabela Cream

Bardzo uczciwie wyceniona słodka sherry z nutami orzechów, fig, rodzynek i grzybów. Niezła koncentracja, muślinowa faktura i delikatnie dębowy charakter (El Catador, 69,99 zł). ♥♥♥♡+

Valdespino Sherry Promesa Moscatel

Bardzo słodki (ponad 230 g cukru/litr), ekstraktywny moscatel z piaskowych gleb w okolicach nadmorskiej Chipiony. Wyraźnie wyczuwalny aromatyczny charakter odmiany – mamy tu nuty kwiatów pomarańczy, przypraw, miodu i suszonych owoców (El Catador, 89 zł).  ♥♥♥

Valdespino Sherry El Candado Pedro Ximénez

Taka głębia i koncentracja w dziesięcioletnich słodkich winach zdarza się tylko w zachodniej Andaluzji. Wino ma ponad 400 g cukru/litr. Pachnie figą, miodem, marcepanem i kawą. Połączenie gęstej faktury, słono-słodkiego charakteru i kontemplacyjnej złożoności (El Catador, 99 zł).  ♥♥♥

Wina Grupo Estévez importują do Polski: El Catador, M&P i Festus.

Do Jerez podróżowałem na własny koszt. Degustowałem na zaproszenie producenta.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.