Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Stellenrust Cinsaut 2011

Komentarze
Stellenrust Old Bush Vine Cinsaut 2012
Rzadkość.

Stellenrust Stellenbosch Old Bush Vine Cinsaut 2011

Czy znacie szczep Cinsault? Piliście go wielokrotnie, bo we Francji obsadzonych są odmianą jest aż 20 tys. hektarów i wchodzi on w skład większości win różowych i wielu czerwonych z Langwedocji i Doliny Rodanu. Tyle że Francuzi rzadko się do niego przyznają – dobrej klasy wino jednoszczepowe robi według mojej pamięci tylko kultowa winiarnia Clos Centeilles.

Niespodzianką jest więc czyste Cinsault z… Republiki Południowej Afryki. Co prawda odegrał on w historii winiarstwa RPA ważną rolę jako jeden z rodziców flagowego tamtejszego szczepu Pinotage, ale wina z nazwą „Cinsau(l)t” na etykiecie ze świecą szukać. Tym przyjemniej popijało się tę flaszkę z winiarni Stellenrust, że wino jest po prostu świetne. Skoncentrowane, dojrzałe, powidłowe, ale też nieprzeciętnie świeże i zrównoważone – to nie jest żaden Shiraz ani Pinotage, tylko raczej coś w rodzaju opalonego Pinot Noir. Śródziemnomorskie i eleganckie zarazem. Zdecydowanie warte zakupu – nie tylko dla dreszczyku emocji, że będziecie pić jedno z nielicznych czystych Cinsaut.

Cena – 79,90 zł, do kupienia u importera South Wine w sklepie stacjonarnym w Warszawie i sklepie internetowym, a także w sklepach zaprzyjaźnionych, m.in. Wine Corner.


Źródło wina: udostępnione do degustacji przez importera.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • maciek138

    Czy ktoś mi powie, kiedy te wino będzie smakowało najlepiej? Warto wypić od razu, czy podtrzymać parę lat?

    • Wojciech Bońkowski

      maciek138

      Można spokojnie potrzymać 3–4 lata. Ale jest bardzo dobre już dziś.