Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Quinta da Boavista Rufia Branco 2019

Komentarze

Marguerita Bornstein, córka polskich Żydów, urodziła się w 1950 roku w Sydney. Jej matka, kuzynka Brunona Jasieńskiego, trafiła w czasie wojny do Oświęcimia, a ojciec na Syberię. Pod koniec lat 40. obydwoje wyjechali do Australii, a następnie, już w trójkę, do Brazylii. Dziś Marguerita mieszka w Nowym Jorku. W swojej długiej karierze stworzyła wiele ilustracji, grafik i animacji dla australijskich, brazylijskich i amerykańskich gazet i telewizji. Jej prace pojawiły się m.in. w The New York Times i Vogue’u. W dorobku ma także humorystyczny komiks nawiązujący do polskiej historii dla anglojęzycznego magazynu Krakout wydawanego przed laty w Krakowie.

Jedna z etykiet autorstwa Marguerity Bornstein.

Jej humorystyczne ilustracje są także ozdobą etykiet Quinta da Boavista z Dão, które niedawno pojawiły się w ofercie Wine & People. Właścicielem tej rodzinnej, XVII-wiecznej posiadłości jest zaprzyjaźniony z rysowniczką João Tavares de Pina. Otoczone przez lasy dębowe i eukaliptusowe winnice położone są na podłożu łupkowym i granitowym na wysokości od 400 do 600 m n.p.m. Porasta je kilkadziesiąt odmian, w tym te dawno zapomniane w regionie (np. terrantez), którym João próbuje dać drugie życie. Uprawa oparta jest o pryncypia biodynamiczne, a wina robione są przy minimalnej interwencji. Zwracam uwagę na lekki, idealny na wiosnę styl charakterystyczny dla tej części Dão, zwanej Penalva do Castelo.

Quinta da Boavista Rufia Branco 2019

Doskonały kupaż szczepów encruzado, cerceal branco, malvasia fina i bical dojrzewający 9 miesięcy na osadzie. W aromacie dominują cytrusy, jabłko, banan i nuty drożdżowe. Średnio zbudowane, z kremową fakturą, ekspresyjną kwasowością, delikatną taniną i wigorem. Pyszne (97 zł). ♥♥♥♥

Quinta da Boavista Skin Contact 2019

Pomarańczowa mieszanka encruzado, cerceal branco, bical i sírii. Macerowana na skórkach 3 tygodnie i dojrzewająca na osadzie 9 miesięcy. Aromatyczna, z nutami moreli, pomarańczy, herbaty, kwiatów i acetonu. Mocno wytrawna, strukturalna, z kwasowym pazurem i wyrazistą taniną. Precyzyjne, mineralne i bardzo smaczne wino (69 zł). ♥♥♡

Quinta da Boavista Tretas 2019

Lekka (12%), chrupka i soczysta czerwień powstała z rufete i tourigi nacional. Dojrzewała bez kontaktu z dębem. Pachnie jeżyną, jagodą, wiśnią, maliną, truskawka i różą. Świetna jakość owocu, gładka faktura i mnóstwo frajdy. Bardzo dobra cena (49 zł). ♥♥♡

Quinta da Boavista Lero Lero 2019

Leciutkie, ażurowe wino z jaen (czyli mencíi, w którą João mocno wierzy) i rufete. Tu także dominują czerwone owoce (truskawki, wiśnie), w tle pojawia się nuta lukrecji. Bardzo owocowe, sprężyste i czarujące. Schłodzić i cieszyć się wiosną (79 zł). ♥♥♡

Wina do kupienia w Wine & People w Warszawie, poznańskiej Fromażerii i wrocławskim Sote.

Źródło win: nadesłane do degustacji przez importera.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.