#Polscy winiarze: Sylwia i Mateusz Paciura
Sylwia i Mateusz Paciura
Wcześniej prowadzili własną pracownię projektową, uprawy sadownicze i amatorską produkcję win owocowych. Aktualnie w tygodniu ich życie i praca toczy się w Kielcach, a w weekendy pracują w swojej Winnicy Nad Jarem pod Sandomierzem i sprzedają wina. Planują poszerzenie uprawy i stworzenie gospodarstwa enoturystycznego oraz powrót w rodzinne strony.
Dlaczego wino?
Uprawa tak szlachetnej rośliny jaką jest winorośl, a następnie produkcja wina z tego co się pielęgnowało to sama przyjemność. A jak jeszcze smakuje turystom to daje podwójną radość z tego co się robi.
Najtrudniejsze w produkcji wina w Polsce są…
Sprawy formalno – prawne dotyczące uprawy (brak zarejestrowanych środków uprawy winorośli) i produkcji (certyfikacja informacji dotyczących rocznika i szczepu, z którego wino powstało).
Pracę polskiego winiarza ułatwiłoby…
Likwidacja lub obniżka VAT, zniesienie konieczności posiadania zezwolenia na sprzedaż hurtową win przeznaczonych do dalszej odsprzedaży.
Gdyby nie w Polsce, robilibyśmy wino w…
Chorwacji.
Moje winiarskie marzenie…
Produkcja wysokojakościowego wina i stworzenie gospodarstwa enoturystycznego.
Przyszłość polskiego wina to…
Rozwój enoturystyki, a także uczciwi winiarze produkujący wino z własnych upraw.