Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Podsumowanie 2013

Komentarze
© Techspooler.com.

Najlepszy nos: Châteauneuf-du-Pape Clos des Papes 2011. Niestety tylko na degustacji, ale udało się wyprosić trzy kieliszki.

Najlepsze usta: Palari Faro 2006. To zadziwiające, jak pod Etną udało się połączyć najlepsze cechy nebbiolo i pinot noir.

Najlepsze białe: Coteaux du Languedoc Aurel 2008. Czyste roussanne z południa Francji. Dotyk elegancji, o którym większość burgundów może tylko pomarzyć. Niestety dość drogo (50 €).

Najlepsze słodkie: Mozelski Riesling Auslese 2011 od Clemensa Buscha. Niestety trzeba jechać po niego do Berlina, ale warto nawet na ten jeden kieliszek.

Najgorsza butelka: Cydr Lubelski. Pierwsza butelka od lat, której zawartość wylądowała w zlewie.

Najlepszy zakup: Domaine Sigalas Assýrtiko–Athíri 2006. Dojrzałe Santorini  znalezione we wrocławskim sklepie Wina i Specjały. Rewelacja, a do tego tylko 53 zł.

Najlepsza degustacja: Stare roczniki langwedockich win w niewielkim barze w Béziers. Pite z magnum Mas Jullien, Domaine les Aurelles czy Domaine Peyre Rose pokazują, że warto być cierpliwym.

Największe odkrycie: Franco Blazic z Friuli. Dzięki niemu znów pokochałem malvasię i friulano.

Największy zawód: Wybór win z Bordeaux w Lidlu.

Najpoważniejsza inwestycja: Butelka burgunda Domaine Confuron-Cotetidot Charmes-Chambertin 2010. Kosztowała 120 €, a trafi do kieliszka najwcześniej za 15 lat.

Najlepsze danie: Tagliatelle z masłem i białymi truflami. Niestety podawane w winnym barze Mövenpick w Berlinie i tylko przez kilka listopadowych tygodni.

Najlepsza przekąska: Podkradana skórka pulled pork w warszawskim MeatLove. Jak poprosicie, to też dostaniecie.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Marcin Aleksander

    Zadziwiające, że znalazła się osoba licząca na lepszy wybór win w Lidlu… Za alejką z papierem toaletowym leży Talbot, to chyba apogeum możliwości tego sklepu? Czy w ogóle ofertę win w Lidlu można rozpatrywać w kategoriach rozczarowania roku? Doprawdy dziwny wpis.

    • Wojciech Bońkowski

      Marcin Aleksander

      Faktycznie, trudno się zgodziś z tym punktem o Lidlu, ale de gustibus…

  • Andrzej Ch

    Palari Faro 2006 od Salvatore Geraci jest teraz dostępne ( mają wyprzedaż) W CW Reduta za ok 215 zł – to już niezła cena.