Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Pérez Barquero Fresquito 2020

Komentarze

Andaluzyjska apelacja Montilla-Moriles jest u nas znana głównie z kategorii kojarzonych z sherry, takich jak fino czy oloroso, a przede wszystkim ze słodkich pedro ximénez. W przeciwieństwie do sąsiadów win się tu nie wzmacnia, a wysoki poziom alkoholu uzyskiwany jest naturalnie, w wyniku fermentacji. Na tym można byłoby zakończyć to wprowadzenie, gdyby nie fakt, że wysoki alkohol nie jest już wcale w Montilla-Moriles warunkiem koniecznym do posługiwania się apelacją. W zeszłym roku dopuszczono oficjalnie do sprzedaży tradycyjną kategorię Vino de Pasto właściwą dla win, które dojrzewają krócej, mają lżejszy charakter i lepiej wyrażają kredowe siedlisko – glebę typu albariza. Pierwszym i jak dotąd jedynym vino de pasto jest Fresquito Vino de Pasto od bodegi Pérez Barquero, które niedawno zadebiutowało w ofercie La Tiendy razem z innymi „młodziakami” producenta.

Pérez Barquero Montilla-Moriles Viña Amalia 2022

Niecodzienny blend pedro ximénez (80%), moscatela, torrontésa i baladí-verdejo (lepiej znanego jako cayetana blanca). Owoce pochodzą z winnicy znadującej się na wysokości 500 m n.p.m. Zaledwie 10% alkoholu, ładny śródziemnomorski aromat z cytrusami, jabłkiem i melonem na czele. Lekko drożdżowe, mocno owocowe, słonawe, z ładnie zagęszczoną fakturą i apetycznym finiszem. Świetna cena (49 zł). ♥♥♥♡

Pérez Barquero Montilla-Moriles Fresquito Tinaja 2021

Pedro ximénez dojrzewający 8 miesięcy w glinianych amforach, pod florem. Jesteśmy gdzieś w połowie drogi między winem stołowym a fino. W aromacie dostajemy dojrzałe jabłko, miód i grzyby. Zdecydowanie wytrawne, z wyrazistą kwasowością, drożdżowymi krągłościami i słonym finiszem. Rewelacyjna relacja jakości do ceny (49 zł). ♥♥♥♡+

Pérez Barquero Montilla-Moriles Fresquito Vino de Pasto 2020

Pierwsze Vino de Pasto apelacji. W istocie jest to powyższe Fresquito Tinaja, które po dojrzewania w amforze ląduje jeszcze na blisko rok w beczkach po fino, w których pozostał osad drożdżowy (tzw. cabezuelas). Faktura jest tu bardziej zwarta, struktura mocniejsza, a słoność ulega zwielokrotnieniu. W aromacie dominują jabłko, cytrusy, ser pleśniowy, drożdże i kreda. Krągłe, mocno kwasowe, z delikatną taniną i rosołowym finiszem. Energia, złożoność i jeszcze większy potencjał gastronomiczny (86 zł). ♥♥♥

Do kupienia La Tiendzie w Lesznie oraz sklepach i restauracjach współpracujących z importerem.

Źródło wina: otrzymane do degustacji od importera.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.