Pérez Barquero Fresquito 2020
Andaluzyjska apelacja Montilla-Moriles jest u nas znana głównie z kategorii kojarzonych z sherry, takich jak fino czy oloroso, a przede wszystkim ze słodkich pedro ximénez. W przeciwieństwie do sąsiadów win się tu nie wzmacnia, a wysoki poziom alkoholu uzyskiwany jest naturalnie, w wyniku fermentacji. Na tym można byłoby zakończyć to wprowadzenie, gdyby nie fakt, że wysoki alkohol nie jest już wcale w Montilla-Moriles warunkiem koniecznym do posługiwania się apelacją. W zeszłym roku dopuszczono oficjalnie do sprzedaży tradycyjną kategorię Vino de Pasto właściwą dla win, które dojrzewają krócej, mają lżejszy charakter i lepiej wyrażają kredowe siedlisko – glebę typu albariza. Pierwszym i jak dotąd jedynym vino de pasto jest Fresquito Vino de Pasto od bodegi Pérez Barquero, które niedawno zadebiutowało w ofercie La Tiendy razem z innymi „młodziakami” producenta.
Pérez Barquero Montilla-Moriles Viña Amalia 2022
Niecodzienny blend pedro ximénez (80%), moscatela, torrontésa i baladí-verdejo (lepiej znanego jako cayetana blanca). Owoce pochodzą z winnicy znadującej się na wysokości 500 m n.p.m. Zaledwie 10% alkoholu, ładny śródziemnomorski aromat z cytrusami, jabłkiem i melonem na czele. Lekko drożdżowe, mocno owocowe, słonawe, z ładnie zagęszczoną fakturą i apetycznym finiszem. Świetna cena (49 zł). ♥♥♥♡
Pérez Barquero Montilla-Moriles Fresquito Tinaja 2021
Pedro ximénez dojrzewający 8 miesięcy w glinianych amforach, pod florem. Jesteśmy gdzieś w połowie drogi między winem stołowym a fino. W aromacie dostajemy dojrzałe jabłko, miód i grzyby. Zdecydowanie wytrawne, z wyrazistą kwasowością, drożdżowymi krągłościami i słonym finiszem. Rewelacyjna relacja jakości do ceny (49 zł). ♥♥♥♡+
Pérez Barquero Montilla-Moriles Fresquito Vino de Pasto 2020
Pierwsze Vino de Pasto apelacji. W istocie jest to powyższe Fresquito Tinaja, które po dojrzewania w amforze ląduje jeszcze na blisko rok w beczkach po fino, w których pozostał osad drożdżowy (tzw. cabezuelas). Faktura jest tu bardziej zwarta, struktura mocniejsza, a słoność ulega zwielokrotnieniu. W aromacie dominują jabłko, cytrusy, ser pleśniowy, drożdże i kreda. Krągłe, mocno kwasowe, z delikatną taniną i rosołowym finiszem. Energia, złożoność i jeszcze większy potencjał gastronomiczny (86 zł). ♥♥♥♥
Do kupienia La Tiendzie w Lesznie oraz sklepach i restauracjach współpracujących z importerem.
Źródło wina: otrzymane do degustacji od importera.