Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Oszkár Maurer: Wiatr zmian wieje z Serbii

Komentarze

Niewiele jest w Polsce dobrych win z Serbii, tym większą gratką jest spróbowanie tych od Oszkára Maurera, jednej z gwiazd tamtejszego winiarstwa, o której pisał w zeszłym roku Maciej Nowicki. Pochodząca z Austrii rodzina Maurerów robi wina od czterech pokoleń i dysponuje arcyciekawymi siedliskami w okolicach Sremu we Fruškiej Gorze (pasmo górskie bogate w skałę wulkaniczną) i Suboticy. Perłą w koronie jest najstarsza na świecie winnica kadarki, nasadzona w 1880 roku, ale nie brakuje też starych krzewów innych środkowoeuropejskich szczepów: na 16 hektarach uprawiane są m.in. bakator, ezerjó, furmint, kövidinka, mézes fehér, olaszrizling, riesling i szerémi zöld. Wina robione są w reżimie nieinterwencyjnym i w ostatnich rocznikach wyraźnie ewoluują w stronę naturalistycznej stylistyki.

Oszkár Maurer Srem Babba 2018

Blend rieslinga i bakatora, który wzbogacono w ciągu trzech lat moszczem różnych odmian: w 2016 – mézes fehér, w 2017 – furmintem i w 2018 – tamjaniką. Spędził 3 lata w używanej beczce z dębu węgierskiego. Czaruje intensywnym aromatem brzoskwiń, miodu i ziół. Wino rozłożyste, charakterne i długie. Alkohol nie daje o sobie zapomnieć, ale współgra z lekko utlenionym stylem, solidną materią i apetycznym owocem. Oryginał (99 zł). ♥♥♥+

Oszkár Maurer Subotica Crazy Lud Orange 2019

Szczep ezerjó, który rzadko spotkać można poza rodzimymi Węgrami. Wino macerowało się na skórkach w dużych węgierskich beczkach. Aromat (nuty herbaciane, suszone morele, pomarańcze, trochę lakieru) w gruncie rzeczy nie jest taki „crazy”, raczej stonowany. Dopiero na podniebieniu pokazuje charakter, taniczny pazur, nutkę octową i złożoność. Soczystość i świeżość predestynują to wino do połączeń kulinarnych. Idealne do rybnego curry (82 zł). ♥♥♥+

Oszkár Maurer Srem MusCat 2018

Bardzo ciekawa tamjanika (muscat blanc), która 15 miesięcy dojrzewała w beczce z dębu węgierskiego. Z jednej strony intensywnie aromatyczna (płatki róży, nuty balsamiczne, miód, kwiaty pomarańczy), z drugiej – wyraźnie mineralna. Charakterna, jednoznacznie wytrawna i strukturalna. Do tego dochodzą wyrazista tanina, gęsta faktura, piwna goryczka i apetyczna, lekko słona końcówka (99 zł). ♥♥♥♡+

Oszkár Maurer Srem Furmint 2019

Macerowany 4 dni na skórkach furmint (częściowo dotknięty przez bortrytis), który spędził 9 miesięcy w dużych beczkach z dębu węgierskiego. Pachnie obierkami jabłka, miodem, piwem pszenicznym i acetonem. Bardzo apetyczny, soczysty, sprężysty i pijalny. Kwasowość jest wyrazista, a w finiszu dostajemy odrobinę pikanterii i słonawą nutę (82 zł). ♥♥♥♥

Oszkár Maurer Srem Corvina 2017

Wbrew nazwie mamy tu nie szczep z Veneto, ale kupaż cabernet sauvignon i merlota, który spędził 22 miesiące w beczce z węgierskiego dębu. W aromacie dominują przegotowany czerwony owoc, likier z jeżyn i nuty warzywne. Materia jest solidna, tanina charakterna, a alkohol wychodzi przed szereg. Nieco przerysowane (85 zł). ♥♥♡+

Oszkár Maurer Subotica PKC 500 2019

Prokupac z późnego zbioru, powstały z częściowo zbotryzowanych gron. Pachnie zmysłowo czereśnią, jagodą, odrobiną lotnej kwasowości i nutą balsamiczną. Bezkompromisowy w stylu, bez odrobiny cukru, z wyrazistą kwasowością wspartą przez nuty octowe, świetną wiśniową ekspresją i pieprznym akcentem. Trudne, ale bardzo ciekawe, zrobione z dużym wyczuciem. Znakomita relacja jakości do ceny (62 zł). ♥♥♥♡+

Oszkár Maurer Subotica Kadarka «1880» 2017

Kadarka ze 140-letnich krzewów, najstarszych w Europie. Pinotowa w aromacie – z nutami dojrzałej truskawki, wiśni i rozgrzanej skały. Eteryczna, ale z zadziornym garbnikiem, głębią, precyzją i żywą kwasowością. Czarująca, elegancka i zrobiona w modnym, przenikliwym stylu. Za dwa lata powinna pokazać pełnię możliwości (105 zł). ♥♥♥♥

Oszkár Maurer Subotica Kadarka 1880 2018

Aktualny rocznik flagowej kadarki bardzo różni się od poprzedniego. Jest bardziej freakowy, naturalistyczny pełną gębą. Obok czerwonych owoców (malina, truskawka, kandyzowana wiśnia) bardzo mocno dają o sobie znać nuty octowe i babcinej szafy. Wino lekkie, o świetnej jakości owocu, wyrazistej kwasowości, nucie botrytisu i zdecydowanie łagodniejszym garbniku niż w roczniku 2017 (122 zł). ♥♥♥♡+

Wina sprowadza do Polski Wine & People. Do kupienia w warszawskim sklepie importera, restauracji Źródło, poznańskiej Fromażerii i wrocławskim Sote. 

Źródło win: nadesłane do degustacji przez importera.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.