La Mannella Brunello 2008
La Mannella Brunello di Montalcino 2008
Miesiąc Sangiovese na Winicjatywie rozpoczynamy od mocnego uderzenia. Czyli od Brunello – najsławniejszego wina Toskanii, robionego z Sangiovese właśnie (a ściślej – z jego lokalnej odmiany zwanej Brunello).
Co to w ogóle za wino – Brunello? To 100% Sangiovese powstające z winnic leżących na stokach wygasłego wulkanu. Na jego szczycie leży średniowieczne miasteczko Montalcino. Przed sprzedażą musi leżakować minimum 4 lata, z czego 2 w beczkach dębowych – to ostatnie wino włoskie, które trafia na rynek.
A jak smakuje? Obejrzyjcie nasze wideo:
Brunello od małego producenta La Mannella jest bardzo typowe – jaśniutki kolor, w smaku wiśnie, czereśnie, cierpkie porzeczki, nuty dębiny, wyraźna kwasowość, z której słynie szczep Sangiovese (komu się wyda za kwaśne, niech spróbuje z jedzeniem, na przykład pieczenią albo makaronem w tłustym sosie – kwasowość zniknie!), no i cierpki posmak garbników w końcówce. Długie! Tak, to jest mocarz, do picia raczej w długie zimowe wieczory, najlepiej do kolacji. W La Mannelli 2008 pojawia się dziwna słodka nuta, przypominająca wręcz czereśniową gumę balonową – dzięki temu wino jest mniej surowe, choć nie wszystkim ta cukrowość się spodoba.
Wino kupicie w sklepie internetowym Dobrewina.pl oraz w sieci sklepów stacjonarnych za 179 zł. To sporo. Niska produkcja i cztery lata amortyzacji sprawiają, że Brunello to z natury drogie wino. Natomiast w Dobrewina.pl dostaniecie kilka innych Sangiovese, np. oldskulowe, pachnące migdałami i igliwiem, bardzo cierpkie La Mirandola Chianti Classico Ticchiolo 2011 albo Nottola Rosso di Montepulciano, dostępne w atrakcyjnej promocji „4 w cenie 3” czyli po 42,68 zł.
Źródło win: nadesłane do degustacji przez importera.