Kalifornikacja stolicy
Spotkaliśmy się już po raz czwarty przy winach kalifornijskich – po degustacjach w Poznaniu i Sopocie Winicjatywa & Wines of California wrócili do Warszawy. Tym razem naszym partnerem była Winkolekcja. Kolację miałem przyjemność poprowadzić ze znanym wszem i wobec winiarskim edukatorem Sławomirem Chrzczonowiczem – choć znamy się na niwie wina od lat nastu, było to nasze pierwsze wspólne wystąpienie!
Zaprezentowaliśmy cztery wina kalifornijskie z oferty Winkolekcji do specjalnego, amerykanizującego menu stworzonego przez szefową kuchni Małgorzatę Marchewkę. Dobre połączenie Fat Monk Chardonnay 2010 z sałatą z krewetkami i grillowanym mango nie było zaskoczeniem – to wino ma nuty zarówno owocowe, jak i mięsisto-beczkowe, kwasu tyle ile trzeba, odpowiednią moc do skorupiaka. Nie zdziwiłem się też specjalnie smaczności Fat Monk Merlot 2010 (oba 59 zł) do perfekcyjnie wypieczonego antrykota wołowego – te same w sobie nie zawsze inspirujące kalifornijskie Merloty muszą się przecież do czegoś sprawdzić.
Zaskoczenia spotkały mnie jednak dwa. Po pierwsze, Educated Guess Pinot Noir 2009. Miałem okazję kilka razy wcześniej degustować to wino, które wydawało mi się ciężkawe, słodkawe, bez finezji, której się oczekuje po Pinot Noir. Tym razem, pite przez 45 minut, a poza tym podane w idealnej temperaturze przez sprawnych sommelierów Winkolekcji na czele z Łukaszem Besterem, ujawniło swą głębię smaku i większą niż pamiętałem delikatność. 99 zł to sporo, ale wino jest ciekawe.
A drugim zaskoczeniem było Educated Guess Chardonnay 2010 z połączeniu z genialną zupą z kukurydzy. Na naszym niedawnym panelu win z Kalifornii to wino zrobiło na mnie dobre wrażenie, ale z bogatą, kremową zupą o specyficznym posmaku wydało się przez chwilę najlepszym winem na świecie! Dowód, że dobre połączenie potrafi uwznioślić zarówno wino, ja i potrawę. Ta zupa była najbardziej amerykańskim daniem, jakie zjadłem od dawna. Może trafi na stałe do menu Winkolekcji?
A Wam podpowiem, że to nie koniec naszych kalifornijskich imprez…
Imprezę zorganizowaliśmy we współpracy z Winkolekcją i California Wines Polska.