Sherry Fino Tío Pepe
Bodega González Byass Sherry Fino Tío Pepe
Jak to zwykle bywa, kamyk rusza całą lawinę. Degustacje sherry nie odbywają się u nas za często, ale ostatnio można mówić o prawdziwym przyśpieszeniu. Krótko po seminarium odbywającym się w czasie XI Wystawy Win Hiszpańskich mieliśmy okazję uczestniczyć w jednej z najlepszych degustacji w tym roku, a chwilę później w moje ręce trafiły wina od jednego z najsłynniejszych producentów – González Byass.
Jego historia sięga 1835 r., gdy niejaki Manuel María González Ángel założył firmę handlującą winem (i eksportującą je do Anglii). Kilka lat później, gdy firma rozwijała się coraz lepiej, założył spółkę ze swoim angielskim agentem – Robertem Blake Byass. W 1863 r. powstała bodega González Byass, która pod tą nazwą istnieje do dzisiaj (choć rodzina Byass wycofała się z interesu pod koniec lat osiemdziesiątych XX wieku). Gwoli uzupełnienia informacji, druga z rodzin – González, przyczyniła się także do przeszczepienia na hiszpański grunt gry w polo, instalacji pierwszego w Hiszpanii oświetlenia elektrycznego, linii kolejowej, a nawet trawiastego kortu tenisowego. A budowę nowej winiarni – La Concha – zlecono pewnemu inżynierowi o nazwisku Eiffel…
Najpopularniejszym winem w ofercie (i wciąż jednym z najpopularniejszych sherry na świecie) jest Sherry Fino Tío Pepe. Dojrzewa minimum 4 lata w amerykańskich beczkach w systemie solera i pod kożuchem z drożdzy tzw. florem. Jego aromat można albo pokochać, albo znienawidzić. Są intensywne, wręcz ostre: orzechy laskowe, migdały i nuty słone. Ultrawytrawne, ale znakomicie zbalansowane. Będzie pasować do owoców morza, wytrawnych przystawek, a nawet sushi. Pod warunkiem podania go dobrze schłodzonego – między 4 a 6 stopni (76 zł 49,50 zł). ♥♥♥♡
2 lata krócej dojrzewa Elegante Fino Sherry. Jest mniej aromatyczne od starszego brata, zdecydowanie bardziej pikantne i surowe. Alkohol gorzej zintegrowany, a zakończenie dość suche, niemniej próbowane z pikantnymi serami sprawdziło się (45 zł). ♥♥♡
Wreszcie Gonzalez Byass Elegante Medium Amontillado to propozycja dla tych, którzy nie czują się na siłach by zmierzyć się z opisanymi wyżej doznaniami. Jest wyraźnie półwytrawne, a tak w bukiecie jak i w smaku przeważają nuty tostowe, karmelowe i kawowe z dodatkiem prażonych orzechów i suszonych owoców. Subtelniejsze i gładsze – warto wypróbować je z pleśniowym serem (45 zł). ♥♥♥
Importerem win jest Dom Wina, do nabycia w sieci sklepów.
Źródło win: nadesłane do degustacji przez importera.