Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

González Byass Matusalem

Komentarze

W zeszłym tygodniu, na zaproszenie Domu Wina, pojawił się we Wrocławiu Mauricio González-Gordon, prezes González Byass, jednego z najbardziej znanych producentów sherry.

Antonio Flores, enolog, od urodzenia w González-Byass i to dosłownie – przyszedł na świat w bodedze. © González-Byass

Rozmawiałem z nim głównie o nowych trendach w Jerez, w tym o sherry niewzmacnianym, fino z pojedynczych siedlisk (pagos), odkurzaniu starych kategorii (np. fino palma) i gastronomicznym boomie na wina z tej apelacji. Dużo miejsca poświęcił Mauricio temu ostatniemu, wspominając o czołowych hiszpańskich szefach kuchni zakochanych w winach z Jerez i nowych możliwościach pairingowych, jakie otworzyło to uczucie. Najlepszym przykładem wzajemnej miłości między sherry a gastronomią jest konkurs Copa Jerez, w trakcie którego restauracje z całego świata stają do rywalizacji o najlepsze połączenia kulinarne (w tegorocznym finale pojawią się m.in. takie kombinacje jak glazurowana karkówka jagnięca z bananem, tamaryndowcem i kokosowym crème fraîche podana w towarzystwie sherry oloroso).

Więcej o nowych kategoriach w Jerez i wzmacnianym sherry przeczytacie w kolejnym numerze Fermentu, dziś przedstawiam 10 win González Byass, które pojawiły się podczas wrocławskiej degustacji. Na uwagę zasługują zwłaszcza oloroso słodzone dodatkiem pedro ximénez. Dziś ten ostatni szczep jest często pozyskiwany z sąsiedniej apelacji Montilla-Moriles. González Byass ciągle czerpie go z własnych winnic na terenie samego Jerez.

González Byass Manzanilla Domecq

Wzorcowa manzanilla, która spędziła 3 lata pod florem. Częstuje aromatem dojrzałego jabłka, cytrusów, rumianku, orzechów i drożdży. Strzelista, mocno wytrawna, słonawa. Zdecydowanie do jedzenia (72,50 zł). ♥♥♥♡

González Byass Sherry Fino Tío Pepe

Klasyk nie zawodzi. Pod florem spędza 4–5 lat, więcej tu nut grzybów, miodu, karmelu i kredy, które są tłem dla dominującego jabłka. Arcywytrawne, ze skupioną wiązką kwasowości. Precyzyjne (82 zł). ♥♥♥♡+

González Byass Sherry Amontillado 12 Years Old Viña AB

Amontillado dojrzewające 4 lata pod florem i kolejne 8 z dostępem do tlenu. Po jednej stronie typowe dla dojrzewania biologicznego nuty suszonego jabłka i pieczarek, po drugiej – miód, rodzynki, orzechy i masło. Rześkie, z mocną kwasowością, a przy tym zaokrąglone i ładnie ułożone (102 zł). ♥♥♥♥

González Byass Sherry Oloroso Seco Alfonso

Wytrawne, wyraźnie beczkowe oloroso pachnące orzechami, migdałami, suszoną śliwką, pomarańczą, dymem oraz karmelem. Skoncentrowane, przenikliwe, z mocną kwasowością i wyczuwalną taniną (97,50 zł). ♥♥♥♥

González Byass Sherry Palo Cortado 12 Years Old Leonor

12 lat dojrzewania przełożyło się na palo cortado pełne nut rodzynek, suszonych pomarańczy, drożdży i kredy. Wrażenie robi zwłaszcza gładka, zwarta faktura. Zaokrąglone, miękkie, a przy tym ciągle mocno kwasowe, słone i pikantne (104,50 zł). ♥♥♥♥

González Byass Sherry Medium Elegante

Palomino fino z niewielkim (2%), ale wyczuwalnym dodatkiem pedro ximénez. 40 g cukru na litr jest ładnie zbalansowane przez żywą kwasowość. W aromacie dominują suszone cytrusy i owoce tropikalne, miód oraz kawa. Delikatne, z wyraźną taniną w finiszu (73,50 zł). ♥♥♥♡+

González Byass Sherry Cream Elegante

Zawartość pedro ximénez wędruje do poziomu 15%, a cukru resztkowego do 130 g/l. W efekcie otrzymujemy słodką, nieskomplikowaną, ale niepozbawioną uroku sherry pachnącą rodzynkami, orzechami, szczyptą acetonu i zaskakującą nutą suszonej wiśni. Ładnie ułożone, świetnie zbalansowane, taniczne (73,50 zł). ♥♥♥♡+

González Byass Sherry Cream Solera 1847

25% dodatku pedro xímenez, 8 lat dojrzewania i wybitnie oksydacyjny charakter. W aromacie dominują miód, rodzynki, figi, migdały i suszone owoce tropikalne. Zdecydowanie bardziej subtelne, z mniej zadziorną taniną i dobrą relacją jakości do ceny (97 zł). ♥♥♥♥+

González Byass Sherry VORS Matusalem

Jedno z najbardziej okrzyczanych win producenta. Proporcje między odmianami podobne, jak u poprzednika, bo też Solera 1847 jest tu winem bazowym. Ale dodatkowe 22 lata w solerze robi wielką różnicę. W aromacie dostajemy rodzynki, przyprawy, karmel i stare meble. Pomimo 140 g cukru balans jest precyzyjnie wyważony dzięki wyrazistej kwasowości. Wielowymiarowe, skoncentrowane, kontemplacyjne (447,50 zł). ♥♥♥♥♡+

Podano ceny detaliczne sugerowane przez importera. Wina dostępne w sklepach Domu Wina oraz u dystrybutorów współpracujących z importerem.

Źródło win: degustowane na zaproszenie importera.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.