Forlong / Esquível y Torviscal Ánfora 2018
Andaluzja jest dziś jednym z najbardziej fascynujących regionów Hiszpanii. Dobrze znane z innych miejsc szczepy pokazują tam wyjątkowe oblicze. Dziś przedstawiamy muszkat aleksandryjski pochodzący z 40-letnich krzewów porastających łupkowe zbocza Sierras de Málaga i graciano w wersji z Jerez, wysłany na nauki do amfory. Obydwa do kupienia w El Catador.
Molino Real Sierras de Málaga Mountain Blanco 2019
Telmo Rodríguez reinterpretuje málagę w postaci górskiej, wytrawnej wersji muszkatu aleksandryjskiego. Aromatyczne, napięte wino o urokliwym odmianowym aromacie. Radosne jak lato, gładkie, ale niebanalne (degustował Tomasz Prange-Barczyński, 85 zł). ♥♥♥♥
Forlong / Esquível y Torviscal Ánfora 2018
Tintilla de rota, czyli riojański graciano, wyłonił się z amfory z wypolerowanymi taninami o swoistym posmaku ceglanej mączki i lekkim upodobaniu do utlenienia. Nadal znać w nim muskularnego, nieco ziołowego wieśniaka, jakim graciano jest zazwyczaj. Oryginalne i prawdziwie ciekawe wino śródziemnomorskie (119 zł). ♥♥♥♥
Wina do kupienia w sklepach importera i przez stronę internetową.
Źródło win: przekazane do degustacji przez importera.