Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Filipa Pato – perły z Bairrady

Komentarze

Takiego nagromadzenia gwiazd winiarstwa niskointerwencyjnego jeszcze w Polsce nie było. Na kwietniowy festiwal Confetti Fest zjechały do Krakowa dziesiątki świetnych producentów z całej Europy. Ja najwięcej czasu spędziłem przy stoliku Filipy Pato.

William Wouters i Filipa Pato, © Filipa Pato & William Wouters

O ile Luís Pato był przed dekadami portugalskim pionierem lekkich, delikatnie ekstrahowanych czerwieni, o tyle jego córka poszła o krok, a nawet kilka kroków dalej, wznosząc szczep baga na wyżyny zwiewności i elegancji i konwertując uprawę na biodynamiczną. W ekspresji terroir Bairrady (bliskość Atlantyku, wapienne gleby porównywane niekiedy do Burgundii) pomaga jej pochodzący z Belgii mąż – William Wouters.

Wina Filipy i Williama fermentują na rdzennych drożdżach, dojrzewają w kadzi lub tradycyjnych dużych beczkach (pipas) i są niskosiarkowane. Ich znakiem rozpoznawczym jest umiarkowany poziom alkoholu (czerwienie nie przekraczają praktycznie 12,5%) i nuta dymna, którą Filipa wiąże z wapiennym podłożem. Drugą miłością producentki – oprócz bagi – jest szczep bical, który znacznie lepiej spisuje na tym rodzaju gleby, niż bardziej rozpowszechniona w regionie maria gomes.

Filipa Pato 3B Blanc de Blancs Brut Nature

Dobrze znany na polskim rynku musiak robiony metodą tradycyjną. Dojrzewał 9 miesięcy na osadzie. Składają się na niego szczepy bical, maria gomes i cercial. Szczupły, pachnący jabłkiem, gruszką, cytrusami i fenkułem. Ze szczyptą mineralności i dymnym akcentem (79 zł). ♥♥♥♡

Filipa Pato 3B Rosé Extra Brut

Baga z dodatkiem bicala, dojrzewająca – jak poprzednik – 9 miesięcy na osadzie. Zdecydowanie bardziej owocowe, z fajną pieniestością, nutami jabłek, truskawek, malin i ananasów. Świetne! (79 zł). ♥♥♥♡

Filipa Pato DNMC Bical Arinto 2021

Bical z dodatkiem arinto muśnięty dębem (tylko 10% dojrzewało w beczkach). Pachnie gruszką, cytrusami i nutą owoców tropikalnych. Napięte, wyraźnie kwasowe, lekko dymne, pełne morskiej mineralności. Bardzo dobra relacja jakości do ceny (69 zł). ♥♥♥♡+

Filipa Pato Nossa Calcário Bical 2020

Świetna, aromatyczna i bardzo mineralna ekspresja szczepu bical. Pochodzi z pojedynczej winnicy w podregionie Óis do Bairro, który ma chrapkę na własną apelację. W aromacie – gruszka, proch i akcent migdałowy. Jędrne, z solidną materią, kremową fakturą, mnóstwem energii i słonym akcentem (179 zł). ♥♥♥♥

Filipa Pato Nossa Tola 2019

Niedostępne w Polsce, majestatyczne wcielenie bicala. Owoce pochodzą z pojedynczej winnicy Tola, którą porastają częściowo stare (80 lat) krzewy. Pachnie ananasem, gruszką i miodem, którym towarzyszy intensywna nuta kokosa. Świeże, sprężyste, skoncentrowane, ze zwartą fakturą, obliczone na długie dojrzewanie. Warto poczekać na integrację nut dębowych. ♥♥♥♥+

Filipa Pato DNMC Baga 2021

Pełna owocu podstawowa baga pochodząca z różnych działek. Nietknięta beczką, pachnie czerwonymi owocami, jeżyną i nutą dymną. Soczysta, bardzo pijalna, z lekką taniną (69 zł, dostępna od jesieni). ♥♥♥♡

Filipa Pato Nossa Calcário Baga 2019

Baga, na którą składają się owoce pochodzące z trzech starych parceli producenta (wiek krzewów – 80-130 lat). Dojrzewała 18 miesięcy w dużych beczkach. Częstuje piękną fiołkową perfumą, nutami wiśni i truskawki, świetnej jakości, gładką taniną i kamiennym akcentem. Przestrzenne, świetnie skrojone, ze słono-rosołowym finiszem (179 zł). ♥♥♥♥♡

Filipa Pato Nossa Missão 2016

Perła w koronie Filipy Pato. Winnica Missão liczy sobie zaledwie 0,57 hektara. Porastają ją ponad 130-letnie, prefilokseryczne krzewy bagi. Wydajność jest oczywiście bardzo niska – liczba wyprodukowanych butelek oscyluje wokół 600. Wino dojrzewa rok w dużej beczce. Pachnie fantastycznie – czereśnią, jagodą i nutami balsamicznymi. Głębokie, przestrzenne, złożone, przenikliwe, z drobną, wypolerowaną taniną. Absolutne wyżyny tego fascynującego szczepu (750 zł, będzie dostępne za kilka tygodni). ♥♥♥♥♥

Wina sprowadza do Polski Piotr Pietras (Terroiryści). Do kupienia w sklepach i restauracjach współpracujących z importerem.

Źródło win: degustowane na zaproszenie organizatorów.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.