Filipa Pato Ensaios Branco 2009
Filipa Pato Ensaios Branco 2009
Najważniejsze słowa już padły. O regionie Bairrada. O Luisie Pato. O jego córce – Filipie i tworzonych przez nią, świetnych winach musujących. A nawet o tym miejscu. Nana Cichoń nie zwalnia tempa, wina od kolejnych importerów lądują na półkach (jestem naprawdę pod wrażeniem wykorzystania przestrzeni w tym niewielkim lokalu), teraz dołączyła do nich oferta Atlantiki. Znajdziecie tu wspominane musiaki, ale także wina spokojne i to właśnie dwa z nich wypełnią dzisiejszą rubrykę #win dnia.
Ensaios po portugalsku znaczy „eseje”. Filipa Pato nazwała je tak, by podkreślić kilka lat pracy, którą poświęciła na mozolne odkrywanie różnic pomiędzy różnymi terroir w regionie Beiras, w którym się urodziła. Badała wszystko – od mikroklimatu przez wiek winorośli, gęstość nasadzenia, sposobu przycinania aż po wystawę słoneczną. Jak sama mówi: „dziś czuję, że stworzyliśmy bazę wiedzy pozwalającą nam lepiej zrozumieć to wspaniałe puzzle, jakie oferuje ten region”.
Dzisiejszy bohater to kompozycja miejscowych białych odmian bical i arinto. Początkowo mało aromatyczny, dominują nuty kremowe w towarzystwie pszczelego wosku i lekkich akcentów ziemistych. Z czasem pojawiają się także limonki, jabłka i gruszki oraz fajna pieprzność. Choć Filipa Pato lada momenty wypuści na rynek rocznik 2014, my mamy rzadką możliwość skonfrontowania się z winem 5 lat starszym i docenienia, jak rozwinęły się tu aromaty i jak kompleksowe się stało. Idealne wino dla niecierpliwych, a także do konsumpcji z miękkimi serami i sałatkami lub alternatywnie – do szparagów (55 zł).
Kto woli wina czerwone, może sięgnąć po czerwonego brata. Ensaios Tinto 2009 (55 zł) to także mieszanka (Baga z domieszką Alfrocheiro i Touriga Nacional), leżakowana wyłącznie w stalowych kadziach. Jagody, czereśnie, trochę dojrzałych śliwek, dobre taniny, słodkie przyprawy i charakterystyczny anyżowy akcent. Bardzo ciekawe. Przed podaniem najlepiej lekko je schłodzić, będzie idealne do wędlin, drobiu, kaczki, a także – w związku ze zbliżającym się rozpoczęciem sezonu – do karkówki z grilla!
Importerem wina jest Atlantika. Wino można nabyć m.in w winiarni Portucale oraz Kruliqu.
Degustowałem na zaproszenie importera.