Egri Bikavér Hangács 2008
St. Andrea Egri Bikavér Hangács 2008
W zakończonym tydzień temu konkursie win węgierskich Pannon Bormustra Hangács został jednogłośnie uznany za najlepszą „Byczą Krew” obecnego sezonu. Polecam więc ją Wam na weekendowe picie, póki pogoda się nie ociepli – a ponadto jest to świetne wino do dań z młodej kapusty i jagnięciny.
Spory udział Merlota i Cabernet Franc sprawia, że wino jest bogate i okrągłe, ale pachnie i smakuje bardzo „węgiersko” – bukiet jest ziemisty, z charakterystyczną nutą buraczanego soku, garbniki mają w sobie coś dzikiego, przy swojej miękkości wino ma wyczuwalną kwasowość i typowy dla dobrego Egeru „drajw”. Można pić dzisiaj (najlepiej przelać do karafki), można potrzymać pięć lat. Naprawdę świetna butelka. (67 zł, importer: Interwin, kupisz także m.in. w Alewino)Wino próbowałem na konkursie winiarskim.