Dolny Śląsk – historia pewnej brawury
Choć Dolny Śląsk cieszy się najdłuższą tradycją winiarską w Polsce, do tej pory pozostawał w cieniu innych regionów. Teraz szybko nadrabia zaległości.
Historia wina na Dolnym Śląsku sięga XII wieku, a pisemne wzmianki o winnicach pochodzą z początku XIII. Dotyczą przede wszystkim upraw przy klasztorach cystersów – duże znaczenie miało opactwo w Trzebnicy. Dobrze udokumentowanym miejscem produkcji wina jest także Środa Śląska, gdzie już w1323 roku winiarze otrzymali liczne przywileje celne (m.in. mogli wywozić wino z miasta i sprzedawać je poza nim), a w 1440 roku stworzyli cech. Do dziś w herbie miasta widnieje gałązka winna. Według rocznika statystycznego w 1787 roku na Dolnym i Górnym Śląsku (ujmowanych wówczas razem) funkcjonowało 1217 winnic! Był to szczyt rozwoju winiarstwa w regionie – w drugiej połowie XIX wieku produkcja zaczęła gwałtownie maleć. Wiązało się to nie tyle z pustoszącą Europę epidemią filoksery, ile z importem win spoza Śląska. Ostateczny kres uprawie winorośli położyła II wojna światowa i będące jej następstwem zmiany geopolityczne. Winiarstwo na Dolnym Śląsku zamarło.
Szaleniec
Pierwsze próby przywrócenia upraw winnych podjęto w Polsce dopiero w latach 90. Ich pionierem był Roman Myśliwiec, który w 1982 roku założył na Podkarpaciu Winnicę Golesz oraz szkółkę winorośli – zaczątek wielu innych winnic. Odpowiednikiem Romana Myśliwca na Dolnym Śląsku był Lech Jaworek.
Zaloguj się
Zaprenumeruj już teraz!
i zyskaj dostęp do treści online, zniżki na imprezy oraz szkolenia winiarskie!