Sigalas Santorini 2016
Sigalas Santorini 2016
Każdy winoman słyszał o Santorini, każdy fanatyk słyszał o Santorini Sigalasa. To klasyk winiarskiej Grecji i mocny kandydat na „największy ukryty skarb” winiarskiego świata. Co roku to niesamowita esencja mineralności, wino słone jak kryształ morskiej soli, świeże jak bryza znad oceanu.
Nie dalej jak w środę w ramach Szkoły Wina Winicjatywy wśród win „wulkanicznych” zaprezentowałem Santorini Sigalasa w roczniku 2015 – okazało się najbardziej wulkanicznymeże wszystkich, niemal brutalnym w swej kamienności. Wczoraj zaś nowiutki, zabutelkowany miesiąc temu rocznik 2016 był dla mnie najlepszym winem wczorajszej degustacji win greckich w Warszawie. Ma chyba centymetr więcej owocu niż 2015, do owej niebywałej słoności wtrąca soczystą brzoskwinię. Tego trzeba spróbować! ♥♥♥♥♡
Pierwszym importerem Sigalasa w Polsce był 101win.pl, obecnie – Euro-Foods Polska. Wino dostępne w cenie 95–105 zł m.in. warszawskich sklepach Alewino, El Greco i Alkohole Konesera, a także w Stoccaggio w Krakowie. Polecam też usilnie lżejszą, tańszą (ok. 70 zł) i niemal równie mineralną wersję Sigalas AA (Assýrtiko – Athiri).Źródło wina: próbowane na degustacji publicznej.