Catarratto Pianadeicieli 2010
Az. Agr. Giambalvo Sicilia Catarratto Pianadeicieli 2010
Jeśli Sycylia kojarzy Wam się z dżemowatymi winami czerwonymi i mdłymi, technicznymi białymi spod jednej sztancy, zmienicie zdanie. To Catarratto jest lekkim winiarskim freakiem, wiejskim, kojarzącym się z wakacjami u babci, świeżo wypieczoną szarlotką i domowymi przetworami. Z pewnością jest to trochę utlenienia, ale nie tylko: pojawiają się na przykład ciekawe nuty słone, przez co całość jest przekonująca i nie męczy. Zamiast sakramentalnego wina „do ryb i owoców morza” mamy flaszkę do odważnych jesiennych połączeń: rydzów, pieczonej dyni, niedzielnej gęsi. W dodatku atrakcyjna cena. (37 zł, importer: Adex Wina, kupisz w ich sklepie stacjonarnym w Częstochowie oraz w internecie)
Z tej samej serii wielbicielom Sycylii polecam też mniej freakowe, bardziej słoneczne w stylu Syrah 2009 (39 zł) oraz Mascarò 2010, dżemowato-asfaltowa mieszanka Nero d’Avola, Cabernet i Merlot (44 zł).
Źródło wina: nadesłane do degustacji przez importera.