Richard Stávek Červenisko 2014
Richard Stávek Červenisko 2014
Artysta sztuki winiarskiej zza naszej południowej granicy Richard Stávek gościł już na łamach Winicjatywy kilkukrotnie. Bez uprzedzeń, choć i bez taryfy ulgowej ocenialiśmy jego twórczość – wina „naturalne” czyli nieinterwencyjne, antytechnologiczne, nisko- lub bezsiarkowe. Wypadały raz dobrze, raz znakomicie, więc z radością powitałem przybycie kolejnej paczki z Winozmoraw.pl, cierpliwego krzewiciela win morawskich w Polsce. Z dwójki degustowanych win lepiej wypada czerwone, a właściwie Červenisko – ekumeniczna mieszanka wszelkich morawskich szczepów (Frankovka, Svatovavřinecké, Modrý Portugal, Zweigeltrebe, André, Cabernet Moravia). Jest to lekkie (11% alk.) wino z nutami czerwonych owoców (wiśnie i truskawki), ma sporo kwasu, za to tanin (mimo wyciskania gron nogami, które ich zwykle generuje sporo) raczej brak. Jest coś czarownego w tym winie, jakieś owocowe gusła, rwanie świeżych malin w lesie, czyli to co naturalne tygrysy lubią najbardziej. Ale jest też pewna cienkość i zieloność, jakby do kadzi wrzucono owoce nie tylko najlepsze. Mimo wszystko za 67 zł warto spróbować, coś do tego ugotować (przyszedł mi do głowy gulasz z tuńczyka, którym mnie kiedyś podjęto w Piemoncie) albo choćby pokroić (szynka). ♥♥♥
Wbrew oczekiwaniom mniej mnie poruszył pomarańczowy Oranžák 2014. Ciemnobursztynowe wino o zapachu natki pietruszki, skórki pomarańczowej, lekko muszkatowe. Smak prosty, by nie powiedzieć płaski, średnio długi, za to przyjemnie świeży (świeżo krojone jabłko). Nie podawać z lodówki – wystarczy lekko ochłodzone do 15 stopni. Zielone, nie do końca dojrzałe, więc maceracja dodaje temu winu tyleż intensywności, co suchych tanin i całości brak tego nerwu i fizycznej intensywności, która powinna być główną zaletą wina pomarańczowego. Wypada jednak lepiej na drugi dzień, pojawia się wyraźna nuta słona, mimo jednowymiarowości na pewno coś ciekawego się tu dzieje (66 zł). ♥♥♥
Wina do kupienia przez internet – kliknij linki powyżej.
Źródło win: nadesłane do degustacji przez importera.