Domaine Guiberteau Saumur Brézé 2016
Brézé 2016, niezwykłe białe saumur od Domaine Guiberteau, okazało się zwycięzcą naszego panelu białych win z Doliny Loary w ostatnim numerze Fermentu. Poniżej znajdziecie recenzję tej i sześciu innych francuskich perełek z oferty Winoblisko.
♥♥♥♡ Domaine de l’Écu Muscadet Classic 2019
Szorstka jesienna mineralność, wino jest jednak i w zapachu, i w smaku dojrzalsze niż większość muscadetów, z nutami szarlotki i stopionego masła. Mniej jednak utlenione niż kilka ostatnich roczników, prezentujące w bardzo bezpośredni sposób gorzkawą, zasadową mineralność swej apelacji. Świetne (63 zł).
♥♥♥♥ Domaine de l’Écu Muscadet Sèvre et Maine Granite 2018
Świeższe i bardziej przenikliwe niż tutejszy Classic, fascynujące studium mineralności na tle dojrzałego, jabłecznego owocu. Napięte i świeże mimo pełniejszego, krąglejszego stylu niż wiele innych muscadetów (83 zł)
♥♥♥♥♡ Domaine Guiberteau Saumur 2018
Ziołowa świeżość spod znaku sianokosów. W smaku raczej wytrawne jak na loarskie chenin, z dominantą kwaskowego, zielonego jabłka. Już rozwija dobrą złożoność. Pokazujące wielką klasę producenta, bo to przecież zaledwie jego podstawowe wino powstające z owoców pochodzących z kilku działek (101 zł).
♥♥♥♥♥ Domaine Guiberteau Saumur Brézé 2016
Wprowadza w monochromatyczny krajobraz loarskiego chenin nuty orzechowe, nabiałowe (wędzony ser), zapałczanej redukcji. Wyraźna kwasowość, mimo ciężaru i złożoności wino jest bardzo świeże, nigdy tłuste. Drożdżowo-orzechowa złożoność faktury i smaku na podniebieniu jest znakomita, a ponadto bardzo współczesna – wino nawiązuje dialog z progresywnymi cheninami z RPA, nowofalowymi chardonnay z Australii. Fenomenalnie intensywne, kompleksowe wino – doprawdy niezwykłe! (290 zł).
♥♥♥♥ Pierre-Yves Colin-Morey Pernand-Vergelesses Les Belles Filles 2017
Klasyczny styl Colin-Morey: dużo beczki, koncentracji, mineralności; po lekko słodkim, karmelowym otwarciu prędko znajduje swój słony, mineralny balans. Jedno z przystępniejszych win wielkiego mistrza dzisiejszych białych burgundów (220 zł).
♥♥♥♥ Patrick Piuze Chablis Premier Cru Les Séchets 2017
Jeszcze zamknięte, roślinne w ekspresji, wręcz „żabie” w swojej zieloności chablis – czekać 2‒3 lata. Rozwija nutę dymną, krzemienną, do tego dużo zielonego owocu – limonki, niedojrzałego kiwi. Surowe jak na premier cru z Lewego Brzegu, wciągające swoją czystością (250 zł).
♥♥♥♥ Château de Pibarnon Bandol 2015
Polne, ziołowe, lekko wręcz zwierzęce w zapachu. Na podniebieniu, jak to w Prowansji – niezbyt wysoka kwasowość, gęsta słodko-gorzka faktura, pestkowość, subtelna złożoność aromatyczna spod znaku suszonych kwiatów, ziół prowansalskich. Wino interpretacyjne, nie wszystkim spodoba się ten cokolwiek płaski, gorzkawy profil, lecz gurmandziści na pewno znajdą do niego odpowiednią potrawę (144 zł).
Wina sprowadza do Polski Winoblisko. Do kupienia w sklepie internetowym i stacjonarnym importera oraz u Dyletantów.
Źródło win: degustowane na zaproszenie importera.