Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

10 rzeczy o Sycylii

Komentarze

10 rzeczy, które zawsze chcieliście wiedzieć o winach z Sycylii.

Sycylia mapa
Wyspa winem płynąca.

1. Co to takiego? – Największa wyspa na Morzu Śródziemnym i jeden z największych producentów wina na świecie (100 tys. hektarów). Gdyby Sycylia była osobnym państwem, zajmowałaby 10. miejsce pod względem produkcji wina, wyprzedzając Niemcy i Portugalię!

2. Jakie są rodzaje wina sycylijskiego?Na Sycylii produkuje się wszystkie rodzaje win, od musujących (kilka ciekawych etykiet m.in. z Etny) przez białe (stanowią 50% produkcji, ale są mniej znane, bo trudniej zrobić dobre wino białe w gorącym klimacie), różowe (ciekawa propozycja, ale trudno dostępna w Polsce) i czerwone (najbardziej znane i medialne). Ogromna większość to wina wytrawne, chociaż z uwagi na ciepły klimat wina sycylijskie są bogate i łagodne, więc zasmakują osobom preferującym wina półwytrawne.

3. Sycylijska specjalność – to wina słodkie. Być może najlepsze we Włoszech – szczególnie elegancki, pachnący Moscato di Noto i Moscato di Siracusa albo cięższy, bursztynowy Moscato Passito di Pantelleria z suszonych gron. Nie zapominając o Marsali, półwytrawnym lub półsłodkim winie w stylu sherry.

Nero d'Avola grapes
Winogrona Nero d'Avola.

4. Jak smakuje wino z Sycylii? – Jak przystało na gorący śródziemnomorski klimat, wina czerwone są bardzo bogate, ciężkie, o dużej zawartości alkoholu (>;14%), często z nutami owocowego dżemu i suszonych ziół. Jednak na Sycylii wiele winnic uprawia się na dużych wysokościach (od 400 nawet do 1200 m na Etnie) i te wina mają wyższą kwasowość, mocniejsze garbniki i przypominają wina z chłodniejszych regionów. Białe najczęściej są lekkie, kwaskowate, aromatyczne (nuty cytrusów i owoców egzotycznych), chociaż takie wina jak Grillo, Chardonnay czy Viognier dają wina mocniej zbudowane, bogate, wręcz tłuste.

5. Z czego się je robi? – Klasyczne białe szczepy sycylijskie to Inzolia (najbardziej charakterystyczny smak: grejpfrut), Catarratto (sól), Grecanico (jabłko), Grillo (brzoskwinia) i Carricante (minerały). Czerwone – Nero d’Avola (koń pociągowy winiarstwa sycylijskiego; śliwki i porzeczki), Nerello Mascalese (finezyjne truskawki w stylu Pinot Noir), Frappato (kwiaty), Nocera (suszone zioła), Perricone (czarny pieprz). Uprawia się też bardzo dużo szczepów importowanych, m.in. Chardonnay, Viognier, Merlot, Cabernet Sauvignon i coraz popularniejszy Syrah.

6. Gdzie? – Winorośl od czasów starożytnych uprawia się na całej Sycylii. Najważniejsze obszary upraw: zachód między Palermo a Trapani (większość produkcji win czerwonych i białych, które tu niegdyś przeważały, bo robione z nich Marsalę), północny zachód (większość dużych producentów tu się zaopatruje), północny wschód (klasyczne wina Mamertino i Faro, dziś mniej znane), Etna na wschodzie (dawniej potęga, potem podupadła, dziś uważana za najbardziej interesujące siedlisko na Sycylii) i południowy wschód (ciekawe, bogate wina czerwone m.in. Cerasuolo di Vittoria, być może najciekawsze dziś wino na Sycylii).

Etna
Etna - matka wszystkich wulkanów.

7. Ile kosztuje? – Od 15 zł w supermarkecie do ok. 200 za najbardziej prestiżowe wina. Dobrego, charakterystycznego wina z Sycylii napijemy się za 25–30 zł (tańsze to anonimowa masówka), a za 50–60 zł czekają na nas megaciekawe butelki takie jak Cerasuolo di Vittoria czy białe Grillo.

8. Gdzie kupić wino sycylijskie? – Wszędzie. Tanie wina polecam m.in. w Marks & Spencer i Tesco, a wśród sklepów specjalistycznych ciekawy wybór Sycylii mają m.in. Mielżyński, Salute, Wino & Jazz.

9. Jakie roczniki kupować? – Roczniki na Sycylii mają mniejsze znaczenie niż w kontynentalnej Italii. Dla większości tanich win (zwłaszcza białych) należy kupować wina jak najmłodsze. Do dłuższego starzenia (z wyjątkami) są przeznaczone w zasadzie czerwone i białe wina z Etny, rzadkie białe wina z Faro. Dla win białych wybitnie udanym rocznikiem jest 2011. Najlepsze roczniki win czerwonych – 2009, 2005, 2004, 2001.

Sycylia pomidor Corleone
Sycylia to kraina wspaniałej kuchni.

10. Z czym to pić? – Do ciekawej kuchni sycylijskiej stanowiącej mieszankę wpływów włoskich i afrykańskich. W Polsce możemy spróbować m.in. takich dań sycylijskich jak spaghetti alla Norma (z pomidorami, bakłażanami i pikantnym serem). Do win czerwonych świetnie pasuje grillowany befsztyk albo gulasz z dzika. Do lżejszych czerwonych i różowych – grillowany tuńczyk. Można też podać inne dania kuchni śródziemnomorskiej, np. tapas będą się dobrze komponować z białymi winami typu Inzolia lub Catarratto. Albo prowokacyjnie polecam dania kuchni polskiej – śledzia do białej Etny i zrazy z Nero d’Avola.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Maciej Nowicki

    Hmmm, Salute.pl już chyba nie egzystuje?

    • Wojciech Bońkowski

      Maciej Nowicki

      Egzystuje, tylko w związku z nalotem inspekcji pracy tymczasowo zawiesiło sklep internetowy. Wina nadal dostępne w detalu i restauracjach, w Wwie m.in. w Wine Corner i Arsenale.

      • Tomek

        Wojciech Bońkowski

        Ciekawe, co tam nabroili, skoro w związku z nalotem inspekcji pracy musieli uciekać się aż do zamknięcia strony… No szkoda, bo zaglądać warto było choćby od strony estetycznej.
        A sama Sycylia – dla mnie jedno hasło „Ben Rye” Donnafugata. Dotknięcie Absolutu – wino słodkie wszechczasów. Póki co, bo może w czwartek pojawi się jakaś nowa gwiazda?

        • Wojciech Bońkowski

          Tomek

          Nic nie zbroili, tylko mieli sklep internetowy, co wg jednej z urzędniczych interpretacji jest niezgodne z ustawą sprzed istnienia internetu.

          • GKról

            Wojciech Bońkowski

             działania inspekcji pracy czy raczej PiH i PARPA bo to one za „szczytny” cel wzięły sobie zlikwidowanie sprzedaży alkoholu przez internet ?

          • Wojciech Bońkowski

            GKról

            Tak PiH nie PiP przepraszam za pomyłkę. PARPA życzliwie sekunduje z drugiego szeregu.

          • Tomek

            Wojciech Bońkowski

            Ale to właściwie dziwne – dlaczego Salute (i chyba parę innych firm) pozwoliło sobie na zamknięcie strony na podstawie jakichś tam przesłanek czy pogróżek ze strony odnośnych służb. Zbyt łatwo się poddały, a przecież prawomocną decyzję może wydać tylko sąd – czy czy taka decyzja została już moze wydana? A każdy prawnik (i nieprawnik) potwierdzi, że do chwili wydania prawomocnego wyroku przez sąd dany rodzaj działalności jest dozwolony, tym bardziej jeśli przepisy w tym zakresie są niejasne albo zgoła nic na temat sprzedaży przez internet nie mówią. Trochę za szybko nasze firmy oddają pole – w sumie to temat na osobną dyskusję z udziałem prawników, importerów i ‚służb’. Może Winicjatywa zorganizowałaby taki panel?

          • Wojciech Bońkowski

            Tomek

            Z tego co się orientuję to takie decyzje jak domiar podatkowy albo cofnięcie koncesji wydają organy administracyjne. W sądzie się Pan może co najwyżej domagać cofnięcia tych decyzji, i to po latach. Niestety sprawa sprzedaży przez internet jak wiele innych w naszym pięknym kraju zależy wyłącznie od interpretacji niejednoznacznhch przepisów przez właściwy urząd.

      • Sławek Chrzczonowicz

        Wojciech Bońkowski

        Cerasuolo di Vittoria to raczej południowy wschód jest, podobnmie jak Etna t też wschód a nie zachód. Coś Ci wyskoczyło

        • Wojciech Bońkowski

          Sławek Chrzczonowicz

          Poprawione dzięki.

      • Grzegorz Okaz

        Wojciech Bońkowski

        A czy coś wiesz na temat tego kiedy ruszą na nowo ze sklepem? Chciałem już kilka dni z temu złożyć zamówienie, a tu … niema. Znikło. ;-(

        • Marzec K

          Grzegorz Okaz

          I niech przyy okazji stworzą wersję Salute! bez flasha bo na urządzeniach z jabłuszkiem nie można robić zakupów ;)

          • Wojciech Bońkowski

            Marzec K

            Wersja html Salute.pl działa od ponad roku. Html lub Flash wybiera się na wejściu.

          • bravus

            Wojciech Bońkowski

            jak działa, jak nie działa? 

  • Maciek Bombol

    „…różowe (ciekawa propozycja, ale trudno dostępna w Polsce)” – w Enotece Polskiej jest świetne Fondo Antico Aprile Rosato za 35 zł

  • Renka Kowalczyk

    Pasta alla Norma podawana jest z ricottą soloną a nie z serem pikantnym