10 rzeczy o Sycylii
10 rzeczy, które zawsze chcieliście wiedzieć o winach z Sycylii.
1. Co to takiego? – Największa wyspa na Morzu Śródziemnym i jeden z największych producentów wina na świecie (100 tys. hektarów). Gdyby Sycylia była osobnym państwem, zajmowałaby 10. miejsce pod względem produkcji wina, wyprzedzając Niemcy i Portugalię!
2. Jakie są rodzaje wina sycylijskiego? – Na Sycylii produkuje się wszystkie rodzaje win, od musujących (kilka ciekawych etykiet m.in. z Etny) przez białe (stanowią 50% produkcji, ale są mniej znane, bo trudniej zrobić dobre wino białe w gorącym klimacie), różowe (ciekawa propozycja, ale trudno dostępna w Polsce) i czerwone (najbardziej znane i medialne). Ogromna większość to wina wytrawne, chociaż z uwagi na ciepły klimat wina sycylijskie są bogate i łagodne, więc zasmakują osobom preferującym wina półwytrawne.
3. Sycylijska specjalność – to wina słodkie. Być może najlepsze we Włoszech – szczególnie elegancki, pachnący Moscato di Noto i Moscato di Siracusa albo cięższy, bursztynowy Moscato Passito di Pantelleria z suszonych gron. Nie zapominając o Marsali, półwytrawnym lub półsłodkim winie w stylu sherry.
4. Jak smakuje wino z Sycylii? – Jak przystało na gorący śródziemnomorski klimat, wina czerwone są bardzo bogate, ciężkie, o dużej zawartości alkoholu (>;14%), często z nutami owocowego dżemu i suszonych ziół. Jednak na Sycylii wiele winnic uprawia się na dużych wysokościach (od 400 nawet do 1200 m na Etnie) i te wina mają wyższą kwasowość, mocniejsze garbniki i przypominają wina z chłodniejszych regionów. Białe najczęściej są lekkie, kwaskowate, aromatyczne (nuty cytrusów i owoców egzotycznych), chociaż takie wina jak Grillo, Chardonnay czy Viognier dają wina mocniej zbudowane, bogate, wręcz tłuste.
5. Z czego się je robi? – Klasyczne białe szczepy sycylijskie to Inzolia (najbardziej charakterystyczny smak: grejpfrut), Catarratto (sól), Grecanico (jabłko), Grillo (brzoskwinia) i Carricante (minerały). Czerwone – Nero d’Avola (koń pociągowy winiarstwa sycylijskiego; śliwki i porzeczki), Nerello Mascalese (finezyjne truskawki w stylu Pinot Noir), Frappato (kwiaty), Nocera (suszone zioła), Perricone (czarny pieprz). Uprawia się też bardzo dużo szczepów importowanych, m.in. Chardonnay, Viognier, Merlot, Cabernet Sauvignon i coraz popularniejszy Syrah.
6. Gdzie? – Winorośl od czasów starożytnych uprawia się na całej Sycylii. Najważniejsze obszary upraw: zachód między Palermo a Trapani (większość produkcji win czerwonych i białych, które tu niegdyś przeważały, bo robione z nich Marsalę), północny zachód (większość dużych producentów tu się zaopatruje), północny wschód (klasyczne wina Mamertino i Faro, dziś mniej znane), Etna na wschodzie (dawniej potęga, potem podupadła, dziś uważana za najbardziej interesujące siedlisko na Sycylii) i południowy wschód (ciekawe, bogate wina czerwone m.in. Cerasuolo di Vittoria, być może najciekawsze dziś wino na Sycylii).
7. Ile kosztuje? – Od 15 zł w supermarkecie do ok. 200 za najbardziej prestiżowe wina. Dobrego, charakterystycznego wina z Sycylii napijemy się za 25–30 zł (tańsze to anonimowa masówka), a za 50–60 zł czekają na nas megaciekawe butelki takie jak Cerasuolo di Vittoria czy białe Grillo.
8. Gdzie kupić wino sycylijskie? – Wszędzie. Tanie wina polecam m.in. w Marks & Spencer i Tesco, a wśród sklepów specjalistycznych ciekawy wybór Sycylii mają m.in. Mielżyński, Salute, Wino & Jazz.
9. Jakie roczniki kupować? – Roczniki na Sycylii mają mniejsze znaczenie niż w kontynentalnej Italii. Dla większości tanich win (zwłaszcza białych) należy kupować wina jak najmłodsze. Do dłuższego starzenia (z wyjątkami) są przeznaczone w zasadzie czerwone i białe wina z Etny, rzadkie białe wina z Faro. Dla win białych wybitnie udanym rocznikiem jest 2011. Najlepsze roczniki win czerwonych – 2009, 2005, 2004, 2001.
10. Z czym to pić? – Do ciekawej kuchni sycylijskiej stanowiącej mieszankę wpływów włoskich i afrykańskich. W Polsce możemy spróbować m.in. takich dań sycylijskich jak spaghetti alla Norma (z pomidorami, bakłażanami i pikantnym serem). Do win czerwonych świetnie pasuje grillowany befsztyk albo gulasz z dzika. Do lżejszych czerwonych i różowych – grillowany tuńczyk. Można też podać inne dania kuchni śródziemnomorskiej, np. tapas będą się dobrze komponować z białymi winami typu Inzolia lub Catarratto. Albo prowokacyjnie polecam dania kuchni polskiej – śledzia do białej Etny i zrazy z Nero d’Avola.