Z czym to się je, czyli warsztaty łączenia wina z potrawami
Zastanawiacie się czasem, czy istnieje wino pasujące do śledzia w śmietanie? Albo do pomidorowej? Słyszeliście o foie gras ale nie wiecie z czy to się pije.
Z regionów winiarskich znacie Szampanię i Burgundię, ale coś Wam mówi, że jest ich więcej? Nie macie pojęcia, skąd w rieslingach zapachy nafty i benzyny, czym są w winie nuty mineralne, owocowe, kwiatowe, i o co chodzi z "nosem", "ustami" i "finiszem", wreszcie czym jest "Vitis Vinifera" i skąd wśród winiarzy paniczny strach przed filokserą?
Menu:
■ Jajko przepiórcze w sosie holenderskim z Szampanem
■ Mus z kaczej wątroby, foie gras, grzanka z Tokajem
■ Śledź marynowany z moselskim Rieslingiem
■ Ser kozi dojrzewający z Sauvignon Blanc
■ Filet z jesiotra, jarmuż, kasza krakowska, skorzoneraChablis
■ Comber z daniela, suflet z fasoli, brukselka, brandy z Cabernet Sauvignon
■ Kogel mogel z niebieska pleśnią z Ice winem
Wszystkie elementy kulinarne będą przygotowane przez wybitnego szefa kuchni Białej Róży Łukasza Cichego który w tym roku otrzymał od Gault & Millau tytuł szefa jutra.
Wina z autorskiej karty win Białej Róży Moniki Bielki-Vescovi, która w tym roku otrzymała nagrodę Award of Excellence od prestiżowego magazynu Wine Spectator.
Warsztaty poprowadzi dyplomowana sommelier Monika Bielka-Vescovi.
Cena 150 zł od osoby
Rezerwacje: monika@szkolasommelierow.com
https://www.facebook.com/events/1764982333722460/
Dzień dobry Pani Malwino! Przenieśliśmy się już na n…